ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tendința de scădere a cifrei de vînzări pe piața de telefonie mobilă s-a menținut și în trimestrul întîi

11:06 | 24.05.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 24 mai. /MOLDPRES/. Tendinţa de scădere a cifrei de vînzări pe piața de telefonie mobilă se va păstra cel mai probabil pe termen mediu, în condiţiile în care numărul de utilizatori și trafic de voce nu dă semne de revenire pe creșterea din anii trecuți, informează MOLDPRES.

Volumul de vînzări de servicii de telefonie mobilă a scăzut în primul trimestru al acestui an cu 4,7 la sută, în condițiile unei creșteri neînsemnate a numărului de utilizatori și a traficului de voce generat de aceștia, potrivit datelor agregate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Piața a urmat trendul din anul 2016, cînd traficul de voce și volumul total al vînzărilor de servicii de telefonie mobilă au înregistrat, pentru prima dată în ultimii ani, o scădere sensibilă pe fondul unei creșteri ușoare a numărului de utilizatori ai acestor servicii.

Serviciul de presă al ANRCETI precizează că numărul utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă a consemnat o creștere nesemnificativă, de 0,2 la sută, iar volumul traficului de voce a înregistrat o sporire ușoară de 0,9 la sută.

Potrivit datelor prezentate la ANRCETI de cei trei furnizori de servicii de comunicaţii mobile, diminuarea ritmului de creștere a volumului total al traficului de voce în rețelele de telefonie mobilă a fost cauzată de scăderea acestui indicator la Moldcell cu 3,4 la sută, reducere care nu a putut fi compensată per totalul pieței în pofida majorărilor înregistrate de Orange Moldova, respectiv 2,7 la sută și Moldtelecom, 2,6 la sută.

Scăderea volumului total al vînzărilor de servicii de telefonie mobilă a fost determinată de micșorarea cu 6,8 la sută a vînzărilor realizate de Orange Moldova, mai precizează ANRCETI.

La 100 locuitori ai Republicii Moldova revin, în medie, peste 124 de cartele SIM procurate de la furnizorii de telefonie mobilă, ceea ce înseamnă că o parte din utilizatori deţin cîte două sau mai multe cartele. La finele primului trimestru al anului curent, cei trei furnizori de comunicaţii mobile dețineau pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă, în funcţie de volumul de vînzări, următoarele cote: Orange Moldova -  64,1 la sută, Moldcell - 31,5 la sută şi Moldtelecom – 4,4 la sută.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17003871

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!