ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O platformă pentru monitorizarea pieţei muncii a fost creată în nordul ţării

13:29 | 07.06.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 7 iun. /MOLDPRES/. Cererile şi ofertele pieţei muncii din nordul ţării vor fi monitorizate în cadrul unei platforme de dialog. Aceasta a fost iniţiată ieri de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) împreună cu cîteva instituţii de învăţămînt din zonă, informează MOLDPRES.

Agenda şedinţei de constituire a inclus o masă rotundă cu genericul “Oportunităţi pentru asigurarea pieţei forţei de muncă regionale cu capital calificat”. Părţile au discutat despre racordarea ofertei de instruire cu cererea pieţei din Regiunea de Dezvoltare Nord.

Ion Bodrug, directorul ADR Nord, a menţionat la eveniment că această platformă face parte din Strategia de Dezvoltare Regională Nord pentru anii 2016-2020, care şi-a propus printre altele şi creşterea economică sustenabilă în regiune prin dezvoltarea performanţelor şi capacităţilor competitive ale forţei de muncă.   

„Vrem să intervenim în facilitarea dialogului dintre întreprinderi și instituțiile de învățămînt, întrucît miza este foarte mare. Este necesară racordarea programelor de instruire la cerințele întreprinderilor angajatoare, ca să asigurăm în acest fel continuitatea și utilitatea a ceea ce creăm la nivel de infrastructură. Împreună îi putem canaliza pe tineri acolo unde este nevoie de ei”, a menţionat Ion Bodrug.

La rîndul său, Lucia Caraiman, directoarea Școlii Profesionale nr. 5 din Bălți, a precizat că trebuie promovate acele meserii care sînt solicitate de întreprinderi. Managerul a exemplificat cu meseria de strungar care este una foarte solicitată, dar doritori care ar deprinde această profesie nu sînt. „Sîntem interesați să dezvoltăm relații de colaborare cu agenții economici. Noi sîntem cei care mergem la întreprinderi, nu întreprinderile la noi şi avem rezultate bune în acest sens. Dacă nu vom corespunde cerințelor angajatorilor, instituțiile noastre riscă să-și înceteze activitatea”, a accentuat Lucia Caraiman.

În cadrul adunării s-a convenit ca în perioada următoare reprezentanții ADR Nord și ai instituțiilor de învățămînt superior și profesional tehnic să se întrunească o dată în lună, implicînd în noua platformă de dialog și manageri de întreprinderi.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17004303

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!