ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Muzeul “D. Cara-Ciobanu” din UTA Gagauz-Yeri a participat la un simpozion internaţional dedicat culturii covoarelor

12:16 | 08.06.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 8 iun. /MOLDPRES/. Muzeul Naţional de Istorie şi Etnografie “D. Cara-Ciobanu” din UTA Gagauz-Yeri a fost prezent cu o colecţie de covoare şi obiecte de artizanat găgăuz la un simpozion internaţional de specialitate. Evenimentul s-a desfăşurat recent în capitala azeră, Baku, şi a întrunit meşteri populari şi folclorişti din peste 10 ţări ale lumii, transmite MOLDPRES.

“Expoziţia noastră a fost singura la simpozion care a demonstrat lucrări ale meşterilor de etnie găgăuză. În total am prezentat 20 de exponate, printre care covoare, costume populare, broderii. Un covor inedit ne-a oferit conducerea satului Gaidar şi încă unul a fost adus de familia Omar din Baku, dar care are origini din Ceadîr-Lunga”, a precizat directoarea muzeului, Ludmila Marin – Cara-Ciobanu, citată de gagauzinfo.md.

Pe lîngă expoziţie, delegaţia ţării noastre a avut o prezentare despre tradiţiile, cultura găgăuzilor şi a demonstrat filmul documentar “Obiceiurile de nuntă ale găgăuzilor”.

Cel de-al II-lea Simpozion internaţional “Limba comună a lumii turce – ornamentele” s-a desfăşurat la începutul lunii curente, la Baku, în Muzeul Covorului din Azerbaidjan. Agenda forumului a fost susţinută de etnografi, folclorişti, savanţi, colecţionari, artişti plastici, meşteri populari din state cu populaţie preponderant turcică, Turcia, Iran, Azerbaidjan, Kazahstan, Kîrgîzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, precum şi de specialişti din Italia, Polonia, Georgia, Rusia, Serbia, Ucraina ş.a. Prezentările participanţilor au fost axate în special pe analiza studiilor privind importanţa şi simbolurile covoarelor, rolul lor în dezvoltarea şi promovarea culturilor naţionale.

Muzeul Naţional de Istorie şi Etnografie “D. Cara-Ciobanu” a fost fondat în anul 1966, în satul Beşalma, raionul Comrat. Din 1988, instituţia poartă numele fondatorului său, Dumitru Cara-Ciobanu, scriitor şi cercetător de origine găgăuză. În fondurile muzeului sînt adunate peste şase mii de exponate, iar în sălile de expoziţie se regăsesc lucrări semnate de renumiţi pictori din regiune, precum şi o cinefonotecă valoroasă.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img17004345

img17004345

img17004345

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!