ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Expoziţia „Hai la piersici!” a fost organizată în satul Tudora, raionul Ştefan Vodă

10:31 | 16.07.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 16 iul. /MOLDPRES/. Mai mulţi producători agricoli din sudul ţării s-au întrunit astăzi în satul Tudora, raionul Ştefan Vodă, pentru a participa la cea de-a doua ediţie a Expoziţiei-tîrg „Hai la piersici!”. Evenimentul a fost organizat de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) şi autorităţile locale, informează MOLDPRES.

Agenda expoziţiei agricole include mai multe activităţi menite să promoveze şi să dezvolte creşterea fructelor, în special a piersicilor, de cultivarea cărora se ocupă tradiţional mai mulţi fermieri din Tudora.

„Programul festivalului este divers şi constă din numeroase concursuri, tombole cu premii, expoziţii gastronomice şi de artizanat, degustări ale specialităţilor locale, ateliere de lucru etc.”, se indică într-un comunicat al ADR Sud.

În cadrul evenimentului, agenţii economici din zonă au expus şi comercializează, la preţuri avantajoase, fructe şi legume, dar mai ales piersici din roada anului curent.

Totodată, pentru oaspeţii expoziţiei a fost amenajată aşa-numita „Cămară fermecată”, unde toţi doritorii pot gusta din plăcintele cu piersici, băuturi răcoritoare, slab alcoolizate şi diferite deserturi preparate din piersici. Gospodinele din partea locului au pregătit şi un master-class, demonstrînd participanţilor metode variate de conservare a piersicilor.

De asemenea, specialişti în cosmetologie şi-au anunţat prezenţa cu o lecţie despre folosirea piersicilor în dermatologie. Activitățile preconizate vor fi însoţite pe tot parcursul zilei de un program artistic şi plimbări cu barca pe Nistru.

Tudora este o comună în raionul Ştefan Vodă, situată pe malul drept al rîului Nistru, la hotar cu Ucraina, găzduind şi un punct de trecere a frontierei. Prima atestare documentară a localităţii datează din 1595. În prezent, Tudora are o populaţie de peste două mii de locuitori. Multe decenii la rînd satul a fost vestit în regiune prin livezile de piersici, care ocupau mare parte din terenurile agricole locale. Actualmente, tradiţia creşterii piersicilor este continuată de cîteva gospodării ţărăneşti şi fermieri, care îşi doresc să reabiliteze această ramură, făcînd-o carte de vizită a localităţii.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17005521

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!