ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul Ion Ungureanu a fost omagiat la 82 de ani de la naştere

17:54 | 02.08.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 aug. /MOLDPRES/. Un eveniment de omagiere a actorului şi regizorului Ion Ungureanu, Artist al Poporului, laureat al Premiului Naţional, ministru al Culturii în primul Guvern ales în mod democratic al Republicii Moldova (1990-1994) a avut loc astăzi la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. În această zi, regretatul om de cultură ar fi împlinit 82 de ani, informează MOLDPRES.

Manifestarea a fost organizată de către Direcţia de cultură a Primăriei municipiului Chişinău. În cadrul ei a fost lansat CD-ul „Cine m-a strigat?” - poeme de Grigore Vieru în lectura lui Ion Ungureanu, iar soprana Mariana Bulicanu, solistă la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, şi violonistul Ionel Manciu, student la Academia de Muzică Guildhall din Londra, acompaniaţi la pian de Rodica Caraulan, au susţinut un recital muzical.

În alocuţiunea sa, şefa Direcţiei cultură a municipiului Chişinău, Ana Lucia Culev, moderatoarea evenimentului a menţionat că CD-ul a fost înregistrat cu suportul instituţiei pe care o conduce în studiourile unui post de radio. În acelaşi timp, ea a amintit că în septembrie vor fi lansate cele două volume intitulate „Teatrul vieţii mele” despre viaţa şi activitatea lui Ion Ungureanu.

Prezent la eveniment, prozatorul Vladimir Beşleagă a afirmat că despre Ion Ungureanu nu se poate vorbi la trecut, iar scriitorul Spiridon Vangheli a subliniat că artistul n-a plecat, ci „a rămas ca o icoană în sufletul neamului nostru”.

La rîndul său, poetul Nicolae Dabija a remarcat că Ion Ungureanu a fost o personalitate eminentă, alături de Bogdan Petriceicu Hasdeu, Alexei Mateevici, Constantin Stere şi Grigore Vieru.

Ion Ungureanu s-a născut pe 2 august 1935 în satul Opaci, raionul Căuşeni. În 1960 a absolvit Şcoala Teatrală „B. Şciukin” din Moscova. A fost unul dintre fondatorii Teatrului „Luceafărul” şi director în perioada de aur a acestei instituţii, care promova limba şi cultura naţională, actorii, dramaturgii, compozitorii şi artiştii plastici din  R. Moldova. Acuzat de „naţionalism”, a fost nevoit să părăsească Chişinăul şi a plecat la Moscova. Revine la Chişinău în anii renaşterii naţionale, a fost deputat în primul Parlament şi cel care a citit Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, pe 27 august în 1991, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Ion Ungureanu s-a stins din viaţă la 28 ianuarie 2017.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17005967

img17005967

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!