ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Centrul Naţional al Cinematografiei a făcut bilanţul concursului de scenarii de film

13:24 | 11.08.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 aug. /MOLDPRES/. Şaisprezece scenarii de film au fost selectate în cadrul concursului de finanţare a producţiei cinematografice, organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), cu suportul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării şi al Guvernului Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Printre acestea sînt scenarii de film de ficţiune, documentare şi de animaţie, propuse de către mai multe case de producţie: SA „Moldova film” („Identitate”, ficţiune de lung metraj – regizor Mihai Mihăiescu), Pelasg film SRL („Dincolo de noi” – ficţiune de lung metraj, regizor Mihai Ţărnă), OWH Studio SRL (documentarul de lung metraj „Cel mai trist poet din Europa”, regizor – Violeta Gorgos), Vlad Cinematography (filmul de animaţie „Of”, regizori – Lucia Lupu şi Vlad Bolgarin) ş.a.

În cadrul unei conferinţe de presă de astăzi, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei, Valeriu Jereghi, a menţionat că scopul acestui concurs este de a reanima şi relansa cinematografia moldovenească. „Finanţarea de la buget este o şansă unică de a dezvolta cinematografia noastră şi nu avem dreptul să ratăm această posibilitate oferită de către stat”, a accentuat Valeriu Jereghi.

Potrivit sursei citate, pentru a exclude orice suspiciune de subiectivism, dosarele au fost secretizate, astfel încît membrii comisiei de jurizare nu au ştiut cui aparţin aceste scenarii. Totodată, Valeriu Jereghi a precizat că banii alocaţi în urma concursului reprezintă surse de venit neimpozabil şi aceştia trebuie să fie cheltuiţi pe teritoriul Republicii Moldova.

La rîndul său, academicianul Mihai Cimpoi, membru al comisiei de jurizare, a subliniat că scenariile prezentate abordează teme actuale precum migraţia, corupţia, justiţia, probleme economice şi ecologice, deportări, războiul de pe Nistru ş.a.

Un alt membru al comisiei, scriitorul Emilian Galaicu-Păun a afirmat că de rînd cu proiectul de editare a cărţii naţionale, care a marcat înainte de toate conştiinţa critică a literaturii noastre, proiectul de finanţare a cinematografiei naţionale este unul cu bătaie lungă. În context, regizorul Boris Conunov a salutat formarea CNC-ului, activitatea căruia „a pornit într-o direcţie nouă”. Din comisia de selectare au mai făcut parte regizorul Alexandru Cozub, criticul literar Andrei Ţurcanu ş.a.

Pentru finanţarea celor 16 producţii cinematografice au fost alocate din bugetul de stat cinci milioane de lei.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17006146

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!