ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Turcia este interesată în extinderea relațiilor comercial-economice cu R. Moldova

19:17 | 15.08.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 15 aug. /MOLDPRES/. Turcia este interesată în extinderea relațiilor comercial-economice cu R. Moldova, a declarat ambasadorul Turciei la Chișinău, Hulusi Kiliç, în cadrul întrevederii de astăzi cu vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii. Oficialii au discutat despre dinamizarea relațiilor comercial-economice dintre cele două state, precum și posibilitățile de intensificare a acestora, inclusiv prin implementarea unor noi proiecte bilaterale în diferite domenii, informează MOLDPRES.

Serviciul relații publice și comunicare al Ministerului Economiei și Infrastructurii a precizat că interlocutorii au convenit asupra accelerării dialogului în vederea deschiderii reprezentanței economice pe lîngă Ambasada Republicii Moldova din Turcia, cu reședința la Istanbul. De asemenea, s-a convenit asupra creării unui grup comun de lucru care va elabora un studiu de fezabilitate pentru a stabili posibilitățile extinderii prevederilor Acordului de Comerț Liber  dintre R. Moldova și Turcia și asupra serviciilor.

Rezultatele acestui studiu urmează să fie prezentate în luna decembrie curent, în cadrul reuniunii Comisiei interguvernamentale moldo-turce de colaborare economică, ce se va întruni la Chișinău. În capitala Republicii Moldova va fi organizat și un Forum al oamenilor de afaceri din ambele state.

Potrivit datelor statistice, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Turcia, în perioada ianuarie-iunie 2017 a înregistrat 195,870 milioane USD, cu 16,51 la sută mai mult, comparativ cu perioada similară a anului trecut. În primul semestru al anului curent, exportul mărfurilor moldovenești în Turcia, față de prima jumătate a anului 2016, a crescut cu 48,45 la sută, iar importurile au scăzut cu peste 8 la sută.

Conform datelor prezentate de Camera Înregistrării de Stat, în R. Moldova activează 1251 de întreprinderi cu capital turcesc, investițiile în capitalul social însumînd 384 mln de lei. Turcia se clasează pe locul 3 după numărul de întreprinderi în țara noastră.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!