ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ambasada franceză a lansat concursul de proiecte mici „Cooperarea descentralizată Franța–Moldova”

14:06 | 17.08.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 17 aug. /MOLDPRES/. Ambasada Franței la Chișinău a lansat astăzi concursul de proiecte mici ”Cooperarea decentralizată Franța–R. Moldova”. ”Ambasada e lider de proiect pentru dezvoltarea Strategiei dezvoltării regionale și dorește în continuare să fie un partener pentru dezvoltarea regională”, a declarat Jérémie Petit, prim consilier, Consilier de cooperare şi acţiune culturală al misiunii diplomatice franceze la Chișinău, informează MOLDPRES.

”Este un proiect nou care are drept scop dezvoltarea comunităților din Republica Moldova și Franța, dezvoltarea unor parteneriate”, a menționat  diplomatul francez. El a adăugat că un alt scop este relansarea relațiilor dintre colectivitățile locale, care au existat în trecutul nu prea depărtat, prin anii 70 ai secolului trecut, dar ”din păcate”  aceste relații s-au destrămat.

Jérémie Petit a mai spus că din 2015 au fost lansate mai multe proiecte, inclusiv un seminar internațional privind cooperarea descentralizată la care au participat peste 100 de primari din R. Moldova și reprezentanții a 12 comunități din Franța, care s-a desfășurat anul trecut la Costești, Ialoveni. Cu sprijinul Ambasadei a fost lansat un forum pentru dezvoltarea durabilă și urbanism la Chișinău, ultima ediție a acestuia a avut loc în aprilie curent.

Proiectul prevede ajutor financiar atît pentru localitățile din Moldova, cît și comunitățile din Franța. Vor fi finanțate proiecte comune prezentate de parteneri din cele două țări, în particular referitoare la transferul de experiență, și care vor fi executate în termen de un an.

”Ne dorim ca prin dezvoltarea capacităților de proiect să contribuim la durabilitatea acestuia. Ne dorim foarte mult să încurajăm tinerii, pe componenta de antreprenoriat. Să încurajăm inițiativele locale, protejarea patrimoniului”, a declarat la același eveniment Ruxanda Țurcanu, reprezentanta Agenției Universitare a Francofoniei pentru Republica Moldova și Ucraina, partener în proiectul Ambasadei franceze.

Ambasada Franței va acorda pentru fiecare proiect cîte 2 mii de euro  și 1000 euro de la Agenția Universitară a Francofoniei. Consilierul Ambasadei anticipează că vor fi 5-6 proiecte, dar poate și mai mult, în funcție de calitatea lor.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img17006266

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!