ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Unitatea de Implementare a Proiectului BM ”Ameliorarea Competitivității” a aprobat 17 dosare pentru finanțare

15:55 | 17.08.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 17 aug. /MOLDPRES/. Unitatea de Implementare a Proiectului Băncii Mondiale ”Ameliorarea Competitivității” a aprobat alte 17 dosare pentru finanțare. Pînă în prezent au fost acceptate în total peste o sută de dosare, alte 10 sînt în examinare, informează MOLDPRES.

Printre noii beneficiari se numără patru companii apicole: Întreprinderea Individuală   ”Cucu Vasile”, ”Casa Albinei”, ”Albinărie” și ”Apinord”, Vinăria Hîncești, Viorica Cosmetic, compania turistică PandaTur și altele. Finanțările au fost oferite pentru dezvoltarea afacerii, promovarea produselor, modernizarea întreprinderilor, accesarea noilor piețe, în special a Uniunii Europene.  

Componenta de Granturi a Proiectului ”Ameliorarea Competitivității” (PAC II) are un buget de trei milioane de dolari. Întreprinderile mici și mijlocii din Moldova pot beneficia de granturi pentru servicii de consultanţă de îmbunătățire a competitivității și accesarea noilor piețe de desfacere. Din bugetul total al proiectului, prin PAC II urmează a fi acordate finanțări nerambursabile pentru acoperirea a 50% din costul serviciilor de consultanță, dar nu mai mult de 200 mii de lei per beneficiar. Astfel, agenții economici își vor putea spori calitatea produselor și a serviciilor, lansa altele noi, optimiza procesele interne, îmbunătăți imaginea companiei, identifica clienți și piețe noi, dar și stabili parteneriate pe lanțurile valorice.

Cu un buget total de 45 milioane de dolari SUA, PAC II va fi implementat în perioada 2015-2019. Proiectul își propune să îmbunătățească mediul de afaceri prin susținerea Guvernului în implementarea strategiilor orientate spre crearea unui mediu de afaceri favorabil, reducerea constrîngerilor și costurilor pentru gestionarea afacerii. Totodată, proiectul va contribui la dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii prin facilitarea accesului la finanțare pe termen mediu și lung, fortificarea capacităților instituționale ale ODIMM şi MIEPO, oferirea de granturi agenților economici privați pentru servicii de consultanță, care să contribuie la sporirea competitivității de export etc.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img17006268

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!