ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un agent economic va achita o amendă de 50 000 lei pentru muncă „la negru” și salariu „în plic”

10:49 | 18.08.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 18 aug. /MOLDPRES/. Un agent economic va fi pedepsit contravențional, în premieră, în Republica Moldova, pentru încălcarea legislației muncii și achitarea salariului fără reflectarea acestuia în evidența contabilă. Instanța de judecată, la demersul Serviciului Fiscal de Stat (SFS), a emis hotărîrea de recunoaștere a vinovăției agentului economic în comiterea contravenției, acesta urmînd să achite o amendă în valoare de 50 000 de lei, informează MOLDPRES.

SFS anunță că angajații instituției au acumulat probe suficiente care să demonstreze utilizarea de către contribuabil a schemelor de achitare a salariului în plic. Suplimentar la impozitele, taxele și sancțiunile aplicate de către Serviciul Fiscal de Stat, în temeiul probelor respective și a actului de control fiscal, de către Inspectoratul Muncii a fost întocmit procesul-verbal contravențional remis spre examinare și aplicarea sancțiunii către instanța de judecată.

Potrivit „raportului general al activităților de minimizare a practicii de achitare a salariilor „în plic” și a muncii „la negru”, realizate de grupurile multidisciplinare pentru semestrul I al anului 2017”, pe parcursul a șase luni ale anului curent, Serviciul Fiscal de Stat a calculat 8 883.6 mii lei suplimentar la buget, ca rezultat al acțiunilor de minimizare a practicii de achitare a salariilor „în plic” și a muncii „la negru”.

Pe parcursul a șase luni ale acestui an, SFS a stabilit multiple încălcări a legislației în domeniul raporturilor de muncă (diminuarea fondului de salarizare, impozitului pe venit, contribuțiilor de asigurări sociale și primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală). În consecința ilegalităților înregistrate, au fost adoptate 116 de decizii asupra cazurilor de încălcare a legislației, inclusiv referitor la încălcările ce vizează corectitudinea calculării și achitării plăților salariale, impozitelor și defalcărilor aferente acestora.

Totodată, în urma acțiunilor întreprinse, au fost identificate 126 de persoane care practică munca „la negru” și beneficiază de salarii „în plic”.  

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!