ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Diaspora, îndemnată să deschidă afaceri în Republica Moldova

17:34 | 18.08.2017 Categorie: Economic

Chişinău, 18 aug. /MOLDPRES/. Moldovenii din afara țării sînt îndemnați să deschidă afaceri și să investească în Republica Moldova. Programe economice și oportunități de promovare a revenirii și reintegrării durabile a migranților au fost prezentate în cadrul Zilelor Diasporei de către Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), informează MOLDPRES.

Directorul general ODIMM, Iulia Iabanji, a menționat că tinerii antreprenori sau cei care au deja o afacere pot beneficia de variate instrumente de suport precum: granturi, credite preferențiale, subvenții, consultări și instruiri gratuite. În context, au fost prezentate Programele ODIMM de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii: Programul de atragere a remitențelor în economie PARE 1+1, Fondul de Garantare a Creditelor, Programul-Pilot “Femei în Afaceri”, Serviciul de consultanță în afaceri.

"ODIMM oferă programe de instruire, consultanţă şi finanţare a afacerii. Ne referim, în special, la Programul de Atragere a Remitenţelor în Economie PARE 1+1, care a fost lansat la finele anului 2010. Migranţii reveniţi acasă au idei de afaceri, dorinţă şi resurse financiare, însă nu întotdeauna ştiu cum să pornească o afacere. Prin intermediul Programului PARE 1+1 cetăţenii noştri pot beneficia de consultanţă şi instruire pe parcursul a două săptămîni şi au posibilitatea de a accesa un grant în valoare de pînă la 250.000 lei, plafon care a fost recent majorat. Ulterior, pe o perioadă postfinanțare de doi ani, ODIMM consiliază și susține acești beneficiari pentru a dezvolta și extinde afacerile", a menționat Iulia Iabanji.

Datele ODIMM arată că de la lansare pînă la 1 iunie 2017 prin acest program a fost acordată finanțare în sumă de 170 milioane de lei, iar suma totală a investițiilor a depășit 560 milioane de lei. În total au fost create 1600 noi locuri de muncă, inclusiv pentru 500 de femei și 450 de tineri.

Pentru a convinge reprezentanții diasporei de eficiența programelor de suport antreprenorial, au fost prezentate două istorii de succes ale unor beneficiari de programe ODIMM.  

ODIMM dezvoltă și implementează programe și proiecte menite să susțină ideile tuturor antreprenorilor ce doresc să dezvolte propria afacere. ODIMM este o instituție publică, creată de Guvernul Republicii Moldova în 2007, și activează în coordonarea Ministerului Economiei și Infrastructurii.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)