ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Creditele bancare noi în valută națională continuă să se ieftinească și au coborît la nivelul anului 2014

11:11 | 19.08.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 19 aug. /MOLDPRES/. Tendinţa de scădere a ratei medii ponderate a dobînzilor la creditele în lei moldovenești se menţine al doilea an consecutiv și a coborît la 10 la sută în luna iulie, față de 14.01 la sută în perioada similară a anului precedent, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), informează MOLDPRES.

Un nivel relativ similar cu cel din iulie 2017 a fost înregistrat în noiembrie 2014, respectiv 9.81 la sută, cînd dobînda se afla pe un trend descrescător, însă după devalizarea celor trei bănci a început să crească continuu și a atins nivelul de 16.09 la sută în ianuarie 2016.

Băncile au oferit în iulie rate ale dobînzii și mai mici, 9.63 la sută, la creditele acordate populației. Cele mai ieftine sînt împrumuturile pentru imobil, rata la aceste credite a fost de 7.50 la sută.

Datele BNM mai relevă că, deși creditele se ieftinesc, cererea pentru credite nu este în creștere. În luna iulie au fost contractate finanțări în sumă de 1 miliard 318 milioane de lei, cu peste 220 milioane de lei mai puțin decît în luna trecută.

În volumul creditelor nou acordate, diferența între ratele dobînzii la creditele în lei și cele în valută străină s-a diminuat de circa două ori. Există premisele ca această evoluţie să continue, dacă fundamentele economice se păstrează, apreciază experții.

În luna iulie, rata medie ponderată la depozitele la termen atrase în valută străină a fost de 4.95 la sută, față de 5.90 la sută în perioada similară a anului 2016.

Băncile din Republica Moldova se confruntă cu un nivel foarte înalt de lichiditate excesivă, constata anterior BNM. În pofida majorării normei rezervelor obligatorii pînă la 40 la sută din mijloacele atrase de bănci, ”mai avem lichiditate excesivă de șapte miliarde de lei. Sînt niveluri foarte înalte, noi le privim cu o foarte mare atenție și încurajăm trendul de creștere a activității de creditare pe care l-am văzut recent în economie”, a menționat Guvernatorul BNM Sergiu Cioclea în cadrul conferinței de presă în care a fost prezentată Situația financiară a sectorului bancar.

Creditarea economiei a scăzut continuu în ultimii trei ani, afirmă Veaceslav Ioniță, expert la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) "Viitorul". "Astfel, în trimestrul doi din acest an, volumul de credite acordate a constituit 34,2 miliarde de lei, cu 13 miliarde mai puțin decît în 2004 (trimestrul III), cînd acesta era de 47,2 miliarde de lei. Raportat la Produsul Intern Brut, situația ar fi mai "dramatică", apreciază expertul. Creditarea economiei este la nivel de 24.2% din PIB, cel mai mic nivel din ultimii ani de zile și cu 70% mai mic decît nivelul maxim atins în 2014, trimestrul trei.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17006306

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!