ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Activele oficiale de rezervă au crescut de la începutul anului cu 13 la sută

13:24 | 19.08.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 19 aug. /MOLDPRES/. Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au crescut de la începutul acestui an cu peste 289 milioane de dolari SUA faţă de sfîrșitul anului precedent, la 2 miliarde 493 milioane de dolari, potrivit unui raport difuzat pe 18 august de BNM, informează MOLDPRES.

Activele oficiale de rezervă au atins cel mai înalt nivel la începutul anului 2014, cînd se cifrau la 2,8 miliarde de dolari, însă după creditele de urgență oferite de banca centrală sub garanția Guvernului celor trei bănci devalizate, rezervele au scăzut cu peste un miliard de dolari și în martie 2016 au atins cel mai jos prag, respectiv 1,7 miliarde.

După stabilizarea cursului leului, începerea asanării sistemului bancar și restabilirea relațiilor cu Fondul Monetar Internațional, Banca Națională a reușit să recupereze pozițiile pierdute. BNM a intervenit pe piața valutară internă în perioada aprilie – iunie 2017, doar în calitate de cumpărător de valută străină. Pe parcursul perioadei analizate, volumul tranzacțiilor de cumpărare al Băncii Naționale a Moldovei efectuate pe piața valutară interbancară contra lei moldovenești a constituit 86,08 milioane de dolari SUA, se menționează în ultimul Raport asupra inflației.

Cea mai mare parte din activele de rezervă, respectiv, 1,3 miliarde de dolari, reprezintă titluri de valoare, iar peste un miliard din rezerve sînt păstrate în depozite, dintre care 981 milioane în ”bănci cu oficiul principal în străinătate”.

Potrivit datelor BNM, activele oficiale de rezervă au crescut în anul 2016 cu aproximativ 470 milioane de dolari SUA.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17006309

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!