ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Retragerea trupelor militare străine de pe teritoriul R. Moldova ar putea fi discutată la ONU

10:23 | 23.08.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 23 aug. /MOLDPRES/. Reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Organizația Națiunilor Unite, Victor Moraru, a expediat recent o scrisoare către ONU în care a cerut includerea pe ordinea de zi a celei de-a 72 sesiuni a Adunării Generale, a subiectului ce ţine de retragerea de pe teritoriul R. Moldova a trupelor militare străine, comunică MOLDPRES.

Potrivit presei internaţionale, în scrisoare diplomatul a solicitat ca subiectul să fie discutat separat. „Guvernul Republicii Moldova, în conformitate cu art. 11 din Statutul Organizației Națiunilor Unite, solicită includerea subiectului scoaterii definitive a trupelor militare internaționale de pe teritoriul Transnistriei, în ordinea de zi pentru cea de-a 72-a sesiune a Asambleei Generale”, se arată în scrisoare.

Potrivit sursei citate, reprezentantul permanent al Moldovei la ONU a cerut şi menţinerea eforturilor îndreptate spre finalizarea procesului de „scoatere necondiționată, ordonată și definitivă a trupelor militare străine de pe teritoriul național.” El a citat un pasaj din declarația Organizației de securitate și cooperare a Europei, adoptată în 1999, în care era salutată „obligația Federației Ruse de a finaliza scoaterea trupelor sale de pe teritoriul Moldovei până în anul 2002”.

La finele lunii iulie curent, Parlamentul a adoptat o declaraţie în care solicită retragerea trupelor şi muniţiilor militare ale Rusiei de pe teritoriul ţării. În declarație, deputații susțin că „aflarea trupelor și tehnicii militare străine pe teritoriu țării noastre este neconstituțională și prezintă o amenințare în adresa securității statului”. 

Şi Curtea Constituțională a aprobat în luna mai curent o hotărâre potrivit căreia „dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor sau bazelor militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională.”

Solicitat de MOLDPRES să ofere informaţii la acest subiect, Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a cerut expedierea unei scrisori oficiale la care va răspunde în termenul indicat în lege.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img17006379

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!