ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Funcționarii publici vor utiliza semnătura electronică la declararea averii și intereselor personale

15:39 | 23.08.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 23 aug. /MOLDPRES/. Funcționarii din cadrul organizațiilor publice vor utiliza semnătura electronică avansată calificată la prezentarea în formă electronică a Declarației de avere și a intereselor personale, potrivit unei hotărâri de Guvern, adoptate în ședința de astăzi, informează MOLDPRES.

Potrivit documentului, Autoritatea Națională de Integritate, în termen de o lună, va alcătui lista persoanelor responsabile de colectarea declarațiilor, precum și va aproba planul de instruire a acestor persoane în vederea completării Registrului electronic al subiecților declarării averii și a intereselor personale. Cancelaria de Stat, prin intermediul Întreprinderii de Stat ”Centrul de Telecomunicații Speciale”, va asigura eliberarea semnăturii electronice avansate calificate.

Organizațiile publice urmează să completeze, până la 1 octombrie 2017, Registrul electronic al persoanelor care sunt obligate să prezinte Declarația de avere și interese personale.

Conform legislației în vigoare, sunt obligați să-și declare averea și interesele persoanele care deţin funcţii de demnitate publică, consilierii săteşti (comunale), orăşeneşti (municipale), raionale, deputaţii Adunării Populare a unităţii teritoriale autonome Găgăuzia. De asemenea, legea din 17 iunie 2017 privind declararea averii și a intereselor personale îi vizează pe membrii Consiliului Superior al Magistraturii şi ai Consiliului Superior al Procurorilor din rândul profesorilor, membrii nepermanenți ai Comisiei Electorale Centrale, conducătorii organizațiilor publice şi adjuncţii acestora și alte persoane.

Prevederile hotărârii nu se referă la ofițerii de informații şi securitate şi la ofițerii de investigații din cadrul subdiviziunilor cu misiuni speciale ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Autorității Naționale Anticorupție, altor organe de drept și Serviciului Vamal. Declarațiile acestora nu sunt publice, dar se transmit Autorității Naționale de Integritate pentru control.

Potrivit prognozelor Autorității Naționale de Integritate, numărul estimativ al subiecților declarării averii și a intereselor personale este de circa 70 de mii. Semnătura electronică va fi eliberată pentru an și va costa circa 125 de lei, cheltuielile totale pentru implementarea hotărârii fiind estimată la 8.75 milioane de lei.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17006393

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!