ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Birourile istoriilor de credit vor activa conform unor noi reglementări

12:18 | 24.08.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 24 aug. /MOLDPRES/. Birourile istoriilor de credit (BIC) vor activa conform unor noi reglementări, potrivit mai multor modificări legislative care vor fi publicate mâine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Conform legii, birou al istoriilor de credit este o persoană juridică de drept privat constituită sub formă de societate cu răspundere limitată sau de societate pe acţiuni, înregistrată conform legislaţiei, care prestează, în conformitate cu prezenta lege, servicii de formare, prelucrare şi păstrare a istoriilor de credit, precum şi de prezentare a rapoartelor de credit, şi servicii aferente.

Potrivit modificărilor operate, lista surselor de formare a istoriei de credit va fi extinsă pentru un profil financiar mai amplu al solicitantului de împrumut. Totodată, perioada de prezentare a informațiilor de către sursele de formare a istoriei de credit a fost micșorată de la șapte la cinci ani.

La fel, în lege au fost incluse un șir de prevederi care vin în apărarea drepturilor și intereselor consumatorilor, cum ar fi posibilitatea inserării unui mesaj în istoria de credit, la cererea subiectului istoriei de credit, în cazul dezacordului cu informaţia inclusă, precum şi a unui mesaj de alertă în cazul furtului sau pierderii actelor de identitate. De asemenea, în cazul refuzului creditorului de a elibera un împrumut din cauza istoriei negative, subiectul de credit va putea primi gratuit o copie de pe raportul de credit.

De asemenea, în scopul asigurării transparenţei activităţii BIC, acesta va avea obligaţia să menţină permanent actualizată/activă pagina web şi linia telefonică dedicată informării consumatorilor.

Scopul legii este să consolideze cadrul legal național în ceea ce privește formarea, prelucrarea, stocarea și prezentarea de către biroul istoriilor de credit a informației ce ține de respectarea de către debitori a obligațiilor adunate prin contractele de credit.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img17006425

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!