ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ambasadorul R. Moldova la Moscova a fost convocat la Ministerul de Externe al Rusiei

19:21 | 25.08.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 25 aug. /MOLDPRES/. Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguța, a fost convocat astăzi la Ministerul de Externe al Rusiei în legătură cu inițiativa Chișinăului de a înscriere în agenda sesiunii anuale a Adunării Generale a ONU a unui punct cu privire la retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Viceministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Reabkov, i-a declarat ambasadorului moldovean că Moscova consideră inițiativa drept provocatoare, care „ignoră cauzele reale ale prezenței contingentului rus pe Nistru”.

Aceasta este văzută ca "o altă verigă din lanţul acțiunilor neprietenoase, întreprinse în ultima perioadă de către adversarii schimbărilor pozitive în relaţiile moldo-ruse".

Într-un comunicat al ministerului rus de externe se mai spune că astfel de acțiuni, „vor avea un impact negativ asupra cooperării bilaterale şi în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”.

Reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Organizația Națiunilor Unite, Victor Moraru, a expediat recent o scrisoare către ONU în care a cerut includerea pe ordinea de zi a celei de-a 72 sesiuni a Adunării Generale, a unui punct intitulat “Retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”.

„Guvernul Republicii Moldova, în conformitate cu art. 11 din Statutul Organizației Națiunilor Unite, solicită includerea subiectului scoaterii definitive a trupelor militare internaționale de pe teritoriul Transnistriei, în ordinea de zi pentru cea de-a 72-a sesiune a Asambleei Generale”, se arată în scrisoare.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene susține că inițiativa Republicii Moldova nu pune în discuție și nu urmărește retragerea militarilor ruși care fac parte din forța trilaterală de menținere a păcii care operează în zona de securitate din regiunea transnistreană. „Toate informațiile în acest sens vehiculate recent în mass-media, în particular din Federația Rusă, distorsionează atât esența inițiativei Republicii Moldova la ONU, cât și a stipulărilor textuale ale documentelor transmise Secretarului General al ONU”, se arată într-un comunicat al MAEIE.

(Editor A. Răileanu)

img17006470

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!