ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Medicii epidemiologi au depistat mai multe nereguli în alimentaţia copiilor de la grădiniţele din capitală

13:53 | 28.08.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 28 aug. /MOLDPRES/. În majoritatea grădiniţelor din capitală nu se respectă meniurile-model stabilite de către Ministerul Sănătății şi lipsesc fructele proaspete, brânzeturile şi norma necesară de carne. Anunţul a fost făcut astăzi de șefa Centrului de Sănătate Publică Chișinău, Luminița Suveică, relatează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, specialiştii CSPC au efectuat pe parcursul lunii august controale în grădiniţele din municipiul Chişinău şi au constatat o îmbunătăţire a meniurilor comparativ cu perioada similară a anului trecut, însă în mare parte cei 23 de lei, stabiliţi pentru hrana zilnică a unui copil nu ajung pentru achiziţia produselor necesare.

“În meniuri predomină pâinea, terciurile și produsele de patiserie. Astfel, meniul este unul bazat pe lipide și glucide, ceea ce reprezintă un factor de risc și poate avea consecințe ca obezitatea sau maladiile cardiovasculare”, a spus Suveică.

Şeful de la CSPC a opinat că pentru a ameliora situaţia din grădiniţe ar trebui operate modificări şi la Legea achiziţiilor. ”De multe ori produsele, mai ales fructele, sunt achiziţionate prin intermediari fapt ce mărește costurile. De asemenea, s-a constatat o calculare eronată a îndeplinirii normelor zilnice pentru un copil, discrepanțe între datele prezentate de către contabilități și directori, dar și unele restricții din partea contabilităților”, a specificat Suveică.

Conform sursei citate, în data de 4 septembrie, specialiștii CSPC vor demara controale şi în şcoli.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img17006510

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!