ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNM a lansat concursul de design pentru monedele comemorative și jubiliare, emisia 2017

14:37 | 28.08.2017 Categorie: Economic

Chişinău, 28 aug. /MOLDPRES/. Banca Națională a Moldovei (BNM) a lansat concursul de design pentru monedele comemorative și jubiliare, emisia 2017. Vor fi acceptați participanții care au prezentat cel puțin un design pentru o tematică. Numărul de mostre prezentate de un participant pentru o tematică nu este limitat. Vor fi selectate propunerile originale, care oferă posibilitatea executării acestora pe suprafața monedei, potrivit BNM, informează MOLDPRES.

Cerințele privind  designul monedelor sunt expuse în Caietul de sarcini privind organizarea concursului „Elaborarea designului pentru monedele comemorative și jubiliare, emisia 2017.

Schițele de design se vor depune la  Banca Națională a Moldovei, în condițiile prevăzute în Caietul de sarcini,  până la data de 21 septembrie curent.

Prima monedă comemorativă a fost emisă de Banca Naţională a Moldovei în 1996, la 5 ani de la Proclamarea Independentei Republicii Moldova. Prima serie de monede a fost dedicată mănăstirilor Moldovei. Lansată în anul 2000, seria este compusă din 20 de monede de argint care ilustrează locaşurile sfinte din Moldova.

BNM mai emite monede în seriile „Personalităţi”, „Sărbătorile, cultura, tradiţiile Moldovei”, „Monumentele Moldovei”. Acestea relevă figuri marcante ale culturii naţionale, locuri de importanţă istorică sau tradiţiile din spaţiul românesc. De asemenea, o serie de succes este „Cartea Roşie a Republicii Moldova” - un şir de piese dedicate florei şi faunei Moldovei.

În perioada 1996-2016, Banca Națională a Moldovei a emis circa 130 monede jubiliare și comemorative cu diverse valori nominale și tematici.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)