ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldovenii care muncesc peste hotare au trimis acasă în luna iulie 105 mln de dolari SUA

16:14 | 28.08.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 28 aug. /MOLDPRES/. Transferurile bănești din străinătate prin intermediul băncilor licențiate în favoarea persoanelor fizice au înregistrat în iulie curent o creștere cu 8,4 la sută față de perioada similară a anului precedent. Persoanele fizice au primit luna trecută mijloace bănești în valoare echivalentă cu 105,3 milioane de dolari SUA, cu 9,7 milioane mai mult decât în 2016, potrivit unei analize făcută publică astăzi de Banca Națională a Moldovei (BNM), informează MOLDPRES.

În luna iulie, cei mai mulți bani prin sistemul bancar au venit în Republica Moldova din Federația Rusă (37.18 milioane de dolari SUA), Israel (15.98 milioane), din Italia -  (13.0 milioane de dolari), SUA – (8.33 milioane), Marea Britanie – (4.9 milioane), Germania (4.7 milioane de dolari SUA). Potrivit datelor BNM, s-a schimbat structura pe valute a transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, remiterile în dolari SUA dețin ponderea principală de 49.7 la sută, în descreștere cu 1.1 puncte procentuale comparativ cu iunie 2016, urmate de transferurile în euro  – 39.3 la sută (în creștere cu 3.3 puncte procentuale) și cele în ruble ruse – 11.0 la sută (în descreștere cu 2.2 p.p.).

În șapte luni transferurile bănești în favoarea persoanelor fizice s-au cifrat la 656 milioane de dolari.

Transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice (rezidente şi nerezidente) reprezintă sumele de bani remise în ţară prin intermediul sistemului bancar naţional, inclusiv prin sistemele de transfer internaţional de bani. Sumele sunt recalculate din valuta originală a transferului în dolari SUA la cursul oficial al BNM la data efectuării transferului. Datele nu includ decontările băncilor din partea stângă a Nistrului.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img17006515

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!