ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

După opt ani de reconstrucție, a fost inaugurat sediul central al Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”

15:54 | 29.08.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 aug. /MOLDPRES/. Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” a inaugurat astăzi oficial sediul central după reconstrucţie şi renovare. Lucrările de reconstrucţie au durat mai bine de opt ani, informează MOLDPRES.

Directorul general al Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, Claudia Balaban, a menţionat că pe parcursul celor opt ani de reconstrucţie, instituţia n-a fost închisă nici o zi, deoarece „numai prin carte putem să educăm o generaţie sănătoasă”.  Ea a mulţumit ministrului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, deputatului Marian Lupu pentru ajutorul acordat la reconstrucţia sediului central al bibliotecii, precum şi instituţiilor care au contribuit la modernizarea acesteia: Programul „Novateca”,  Ambasadele străine acreditate la Chişinău, Pretura sectorului Buiucani, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe  Asachi” din Iaşi ş.a.

În context, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a subliniat că proiectul de reconstrucție și renovare, finanțat de minister, se estimează la circa 12,5 mln de lei. Ca rezultat al lucrărilor efectuate, a fost extins spațiul cu peste 450 m2, s-a schimbat acoperișul, au fost modernizate sistemele termic, electric și antiincendiar, s-au renovat în bună parte spațiile existente. Instituția dispune acum de condiții mai bune pentru dezvoltarea serviciilor moderne și organizarea programelor destinate diferitelor categorii de utilizatori.

Solicitată de MOLDPRES, directorul adjunct al Bibliotecii „Ion Creangă”, Eugenia Bejan, a afirmat că pe parcursul celor opt ani a fost construit etajul doi sub formă de mansardă, unde în prezent se află sala de lectură pentru adolescenţi, sala pentru evenimente, mediateca, secţia carte străină, s-au renovat spaţiile existente, holul principal a fost decorat cu pictură murală executată de Violeta Diordiev, a fost deschis Centrul de formare şi instruire a bibliotecarilor, cu sprijinul donatorilor au fost achiziţionate calculatoare, tablete şi alt utilaj performant.

Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” deţine o colecţie de 245 mii de documente în format tipărit, video şi electronic, computere, tablete şi deserveşte anual circa 12 mii de utilizatori.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17006546

img17006546

img17006546

img17006546

img17006546

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!