ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Previziuni pentru zilele de joi-vineri, 31 august-1 septembrie 2017

13:30 | 30.08.2017 Categorie: Agenda

EVENIMENTE ÎN CADRUL ȚĂRII

Joi, 31 August

Președintele Parlamentului Andrian Candu va depune flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt și la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor cu ocazia sărbătorii ”Limba Noastră”.

Ora 08.30, Grădina publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt”.

***

Prim-ministrul Pavel Filip va participa la ceremonia de depunere de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt și la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor cu prilejul sărbătorii ”Limba Noastră”.

Ora 08.30, Grădina publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt”.

***

În cadrul Sărbătorii Limbii Române vor avea loc depuneri de flori la Monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt şi la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor, la ora 10.00.

***

În Gradina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, la ora 12.00, vor fi anunţate rezultatele concursului „Dictare pentru fiecare”. În acelaşi timp, cu începere de la ora 11.00, în incinta Facultăţii de Litere a Universităţii de Stat din Moldova va fi organizată o dezbatere publică la tema „Limba română vorbită azi”.

***

La ora 12.30, va fi dezvelită placa memorială Leonida Lari, pe faţada blocului de locuinţe din str. Nicolae Iorga, 7.

***

În seara zilei, în Piaţa Marii Adunări Naţionale va avea loc un concert extraordinar dedicat Zilei Limbii Române.

***

Presa este  invitată la ceremonia de bun venit a studenților în anul I de studii la USMF "Nicolae Testemițanu".

Ora 11.00, Palatul Național "Nicolae Sulac".

***

La Academia de Științe a Moldovei se va desfășura ședința festivă a Adunării generale dedicată sărbătorii naționale Ziua Limbii Române.

Ora 10:00, Sala Azurie a AȘM, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 1.

***

În cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău 2017, Editura „Ştiinţa” invită la lansarea lucrării Gheorghe Bezviconi. Profiluri basarabene, în doua volume, colecţia “Pagini despre Basarabia”.

Ora 15.00, Biblioteca Municipală “B.-P. Hasdeu”.

***

Între 31 august - 2 septembrie, Agenția Națională de Presă AGERPRES din România, în calitate de partener al Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău 2017, va proiecta trei documentare video și va expune, la standul nr. 8, imagini din ARHIVA FOTOGRAFICĂ, precum și albumele de fotografie România: Evoluție și ARHIVA FOTOGRAFICĂ.

Joi, pentru publicul de la Bookfest Chișinău va rula documentarul „România, drumul de la patimi la lumină”, o călătorie în imagini, în satele României în care tradiția și portul popular încă mai sunt păstrate.

Ora 18:00, CIE Moldexpo, pavilionul central.

***

Federația Moldovenească de Fotbal invită suporterii fotbalului moldovenesc la stadionul Zimbru, unde echipa de tineret Under 21 a Moldovei va susține un meci de fotbal contra selecționatei similare a Croației. Partida face parte din preliminariile Campionatului European U21 din 2019.

Ora 20.00.

Vineri, 1 septembrie

Între 31 august - 2 septembrie, Agenția Națională de Presă AGERPRES din România, în calitate de partener al Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău 2017, proiectează trei documentare video și expune, la standul nr. 8, imagini din ARHIVA FOTOGRAFICĂ, precum și albumele de fotografie România: Evoluție și ARHIVA FOTOGRAFICĂ.

Vineri, pentru publicul de la Bookfest Chișinău va rula documentarul „Descoperă România cu Peter Hurley”, care spune povestea irlandezului ce a călătorit pe jos de la Cimitirul Vesel din Săpânța până la Muzeul Țăranului din București, îndrăgostit fiind de România, de tradițiile și de ospitalitatea românilor.

Ora 15.00, CIE Moldexpo, pavilionul central.

***

În scuarul Teatrului Național de Operă și Balet  va fi organizat un concert susținut de ambasadorul fotbalului feminin în Moldova Iuliana Beregoi, în cadrul căruia vor avea loc activități fotbalistice și concursuri cu premii. La eveniment va fi prezentă și echipa națională feminină împreună cu antrenorul Alina Stețenco.

Ora 13.00, intrarea este gratuită. 

(Editor M. Jantovan)