ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O placă memorială Leonida Lari a fost dezvelită în capitală

19:12 | 31.08.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 31 aug. /MOLDPRES/. La Chişinău a fost dezvelită astăzi placa memorială Leonida Lari pe faţada blocului de locuit din strada Nicolae Iorga 7, în care regretata poetă a locuit între anii 1990-2011, informează MOLDPRES.

Lucrarea a fost realizată de sculptorul Mihai Damian cu suportul Primăriei municipiului Chişinău şi a preturii Sectorului Buiucani.

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menţionat că evenimentul a fost organizat în contextul sărbătorii „Limba noastră cea română” pentru a-i aduce un omagiu poetei Leonida Lari, care s-a aflat în primele rânduri ale mişcării de eliberare şi renaştere naţională. 

În cadrul manifestării, scriitorul şi editorul Ioan Mânăscurtă a prezentat volumul antologic al regretatei poete Leonida Lari „Numai în ceruri”. Ediţia cuprinde poezii, poeme, povestiri şi discursuri parlamentare ale regretatei scriitoare. Volumul este antologat, îngrijit şi prefaţat de către scriitorul şi editorul Ioan Mânăscurtă.

Leonida Lari s-a născut pe 26 octombrie 1949 în comuna Bursuceni, raionul Sîngerei. În 1971 a absolvit  Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova. A debutat editorial cu placheta „Piaţa Diolei” (1974). Au urmat volumele „Marele vânt”, „Mitul trandafirului”, „Scoica solară”,  „Insula de repaus”, „Dulcele foc”, „Al nouălea val”, „Scrisori de pe strada Maica Domnului” ş.a. A fost redactor-şef  la prima publicaţie cu grafie latină din R. Moldova, „Glasul”, deputat în Sovietul Suprem al URSS şi în Parlamentul României. În anul 1996 a fost distinsă cu Ordinul Republicii. Leonida Lari s-a stins din viaţă la 11 decembrie 2011, la Chişinău.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17006601

img17006601

img17006601

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!