ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MEI a eliberat certificatul de urbanism pentru proiectarea gazoductului Ungheni – Chișinău

16:16 | 01.09.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 1 sep. /MOLDPRES/. Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a anunțat astăzi că a eliberat Întreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz certificatul de urbanism pentru proiectarea lucrărilor de construcție a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni – Chișinău, informează MOLDPRES.

Lucrările de construcție a conductei de transport de gaze Ungheni – Chișinău, care reprezintă faza a II-a a implementării proiectului „Conducta de interconectare a sistemului de transport de gaze naturale din România, cu sistemul de transport de gaze din Republica Moldova”, vor demara în viitorul apropiat şi urmează a fi încheiate în anul 2019, potrivit MEI.

Odată cu darea în exploatare a acesteia va fi finalizată conectarea sistemelor de transport de gaze din România şi R. Moldova. Noua conductă de gaze este o continuare a primei părți de conexiune Iași – Ungheni, dată în funcțiune în anul 2014.

Gazoductul Iași – Ungheni are o lungime de 43 kilometri, din care 10,4 km pe teritoriul Republicii Moldova. Investiția totală în proiect este estimată la 26,5 milioane de euro, circa 80 la sută din cost fiind acoperit de partea română și UE, iar restul de R. Moldova.

Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) oferă un pachet de finanțare de 92 milioane de euro pentru construirea gazoductului pe direcția Ungheni – Chișinău. BEI şi BERD acordă câte un împrumut de 41 mln de euro, iar UE - un grant de 10 mln de euro.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!