ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Trei documentare și albumele de fotografie AGERPRES au ajuns la Bookfest Chișinău

17:56 | 01.09.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 sep. /MOLDPRES/. Trei  documentare video, imagini de arhivă, precum și albumele de fotografie „România: Evoluție” și „Arhiva fotografică” sunt prezentate de către Agenţia Naţională de Presă a României AGERPRES în cadrul Salonului Internaţional de Carte-Bookfest Chişinău, care se desfăşoară în  perioada 30 august-3 septembrie la Centrul Internaţional de Expoziţii MOLDEXPO, informează MOLDPRES.

Ieri, în faţa publicului din Chişinău a fost proiectat filmul „România, drumul de la patimi la lumină”. Documentarul are trei părți: „Patimile”, „Drumul” și „Lumina” și este o călătorie în imagini, în satele României în care tradiția și portul popular încă mai sunt păstrate. O țesătoare din Apuseni, meșterul crucilor celebre din Săpânța, o oșancă declarată „Tezaur uman viu” și cel mai premiat ceramist din Maramureș spun poveștile lor în acest documentar.

Astăzi, spectatorii au avut ocazia să urmărească documentarul „Descoperă România cu Peter Hurley”. Înainte de proiecţie, filmul a fost prezentat de către directorul adjunct al Agenţiei AGERPRES, Alexandru Ţole. El a menţionat că documentarul spune povestea irlandezului Paul Hurley,  care a călătorit pe jos de la Cimitirul Vesel din Săpânța până la Muzeul Țăranului din București, îndrăgostit fiind de România, de tradițiile și de ospitalitatea românilor. Timp de 26 de zile, Peter Hurley a  parcurs câte 30 de kilometri pe zi.  

Potrivit sursei citate, cel de-al treilea documentar AGERPRES, „Tărâmul dintre ape”, care va rula mâine, prezintă Delta Dunării prin intermediul poveștilor de viață ale unor localnici, fie ei lipoveni, ucraineni sau greci, pentru care fâșia aceasta de pământ este unicul loc numit „acasă”.

Totodată, a adăugat  Alexandru Ţole, în cadrul expoziţiei AGERPRES  prezintă arhiva sa de fotografii,  care cuprinde câte milioane de imagini realizate începând din anul 1927. Sute de mii de filme şi aproximativ 5000 de plăci fotografice sunt cuprinse în arhivă. „În 2016 am început să valorificăm arhiva noastră fotografică. De atunci am reuşit să digitalizăm circa 100 mii de fotografii”, a precizat  directorul adjunct al Agenţiei AGERPRES.

Bookfest Chișinău este la a doua ediție, iar anul acesta cititorii vor putea descoperi peste 50.000 de cărți de la editurile din România, dar și alte câteva zeci de mii de la editurile din Republica Moldova. Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii, Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (ambele instituții sunt din București), Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Uniunea Editorilor din R. Moldova și Asociația Editorilor din România. Partener al evenimentului este şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a României.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17006642

img17006642

img17006642

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!