ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cântăreaţa de operă Valentina Saviţchi a fost omagiată la 90 de ani de la naştere

18:30 | 01.09.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 sep. /MOLDPRES/. O şedinţă a Salonului muzical dedicată cântăreţei de operă Valentina Saviţchi, Artistă a Poporului, la 90 de ani de la naştere a avut loc astăzi la Biblioteca Naţională, relatează MOLDPRES.

La eveniment au participat protagonista manifestării, preşedintele Uniunii Muzicienilor din Moldova, Aurelian Dănilă,  compozitorul Constantin Rusnac, muzicologii Svetlana Bivol, Parascovia Berghie, cântăreţii de operă Vladimir Dragoş,  Vladimir Zaclicovschi,  Ghiulnara  Răileanu, pianista Tamara Mahaeva ş.a.

În alocuţiunea sa,  compozitorul Constantin Rusnac, moderatorul Salonului, a menţionat că Valentina Saviţchi este un nume de referinţă în arta muzicală de la noi,  o cântăreaţă, care a fost aplaudată în mai multe ţări ale lumii.  „Mă bucur că la 9 iunie 1956, când  aveam opt ani,   am fost la premiera primei opere moldoveneşti – „Grozovan” de David Gerşfeld,  în care Valentina Saviţchi a jucat rolul Floricăi”, a subliniat Constantin Rusnac.

În context, preşedintele Uniunii Muzicienilor din Moldova, Aurelian Dănilă a afirmat că Valentina Saviţchi este unul dintre fondatorii Operei Naţionale. „Avea o voce cristalină. A jucat  mai multe roluri:  Gilda în opera Rigoletto, Dezdemona („Otello”) şi Violetta („Traviata”) de G. Verdi, Marfa („Logodnica ţarului” de N. Rimski-Korsakov), Prilepa („Dama de pică”) de P. I. Ceaikovski ş. a.”, a  adăugat Aurelian Dănilă.

Valentina Saviţchi s-a născut la 10 august 1927 în oraşul Chişinău.  A început să cânte de mică, fiind îndrumată de sora ei mai mare, Tamara Ciobanu.  După război, a studiat la Conservatorul de Stat din Chişinău. Anii de studenţie au coincis cu organizarea Studioului de Operă de pe lângă Conservator, deschis în 1945.  Paralel cu studiile,  se producea în spectacolele Studioului de Operă. Concomitent, era solistă în corul Radio Chişinău.  Din 1947 s-a transferat în calitate de artistă la Teatrul Moldovenesc de Stat, iar ulterior a devenit solistă a Teatrului de Operă şi Balet (1952-1986).

Valentina Saviţchi este Artistă a Poporului, deţinătoare a ”Ordinului Republicii” şi a altor distincţii de stat. Este laureată a mai multor festivaluri şi concursuri naţionale. Membră a Uniunii Muzicienilor din Moldova.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17006644

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!