ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fiecare a opta persoană ocupată dorește să-și schimbe locul de muncă pe motiv că nu e satisfăcută de salariu

16:23 | 04.09.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 4 sep. /MOLDPRES/. Fiecare a opta persoană ocupată ar dori să schimbe situaţia în raport cu locul actual de muncă, pe motiv că nu este satisfăcută de nivelul remunerării, potrivit raportului Biroului Național de Statistică (BNS) ”Forța muncă în Republica Moldova: ocuparea și șomajul în trimestrul doi 2017”, informează MOLDPRES.

Statisticile oficiale denotă că 12 la sută din populație care au un loc de muncă sau peste 152 mii de persoane nu sunt mulțămiți de salariul pe care îl primesc. Majoritatea din ele (88 la sută) doresc o remunerare mai mare pe oră. Cota parte a acestora din totalul de 1milion 270,3 mii de persoane ocupate a fost de 10,6 la sută, în ușoară descreștere față de trimestrul respectiv al anului precedent (11,5%). Restul sunt gata să lucreze ore adiţionale pentru un venit mai mare.

Pe de altă parte, numărul persoanelor sub-ocupate (persoane care au avut un loc de muncă, a căror număr de ore efectiv lucrate, în total, în timpul perioadei de referinţă a fost mai mic de 40 ore pe săptămână, care au dorit şi au fost disponibile să lucreze ore suplimentare) a fost de 75,6 mii.

BNS mai constată că numărul șomerilor, estimat conform definiției Biroului Internaţional al Muncii a fost de 45,7 mii, în scădere față de perioada similară a anului 2016 (55 mii). Rata şomajului la nivel de ţară a înregistrat valoarea de 3,5 la sută, fiind în ușoară scădere fată de trimestrul doi al anului trecut (4%).

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!