ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Savanţi şi scriitori din mai multe ţări participă la cel de-al VI-lea Congres Mondial al Eminescologilor

16:38 | 04.09.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 sep. /MOLDPRES/. Cercetători, poeţi şi traducători din R. Moldova, România, Austria, Bulgaria, Chile, Italia, Turcia şi Ucraina s-au întrunit astăzi la Academia de Ştiinţe a Moldovei, în cadrul Congresului VI Mondial al Eminescologilor, care se desfăşoară la Chişinău în perioada 4-5 septembrie, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, ministrul Educaţiei,Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, membri ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei, profesori, cercetători, oameni de cultură și scriitori din țară și de peste hotare.

În alocuţiunea sa, prim-ministrul Pavel Filip a menţionat că opera, viziunea şi activitatea multilaterală prodigioasă a marelui Eminescu reprezintă atât un veritabil model literar, cât şi un exemplu de conduită civică şi probitate morală, de patriotism şi dragoste de ţară, elemente indispensabile societăţii noastre.

Academicianul Mihai Cimpoi a afirmat că Mihai Eminescu este în continuare călăuza noastră spirituală, poetul naţional al tuturor românilor. El a spus că a ales drept generic pentru acest congres publicistica lui Eminescu  şi traducerile acesteia în limbile străine. „Publicistica lui Eminescu este de o actualitate indiscutabilă. Ea ne vorbeşte despre ideea europeană şi despre conceptul european, precum şi despre alte probleme importante pentru noi astăzi”, a accentuat Mihai Cimpoi.

La rândul său, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, a remarcat că prin aceste congrese, academicianul Mihai Cimpoi l-a descoperit pe Eminescu lumii întregi. Cu ocazia aniversării reputatului eminescolog, el i-a înmânat omagiatului Medalia AŞM „Meritul ştiinţific” de gradul I.

Cea de-a VI-a ediţie a Congresului Mondial al Eminescologilor va continua mâine, la Centrul Academic Internaţional Mihai Eminescu.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17006696

img17006696

img17006696

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!