ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Biblioteca Naţională a lansat o expoziţie de artizanat şi o carte consacrată meşterilor populari

17:30 | 04.09.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 sep. /MOLDPRES/. Vernisajul expoziţiei „În lumea de basm a meşterilor populari din Moldova” şi lansarea cărţii „Meşteşuguri populare tradiţionale moldoveneşti (din colecţiile Bibliotecii Naţionale). Bibliografie de recomandare” au avut loc astăzi la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Uniunea Meşterilor Populari din Republica Moldova.

Expoziţia cuprinde circa 100 de lucrări: vase din ceramică, icoane, prosoape, păpuşi tradiţionale, obiecte confecţionate din lemn, piele, fibre vegetale, instrumente muzicale populare, confecţionate de 15 meşteri populari. Printre aceştia sunt: Ludmila Berezina, Ivan Prividiuc, Grigore Posternac, Dumitru Oaserele,  Olesea Răileanu, Natalia Cangea, Lilian şi Ruslan Scutelnic, Grigore Sânchetru ş.a.

Directoarea Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei, a menţionat că este salutabilă ideea de a organiza o expoziţie a meşterilor la bibliotecă, astfel încât ca cititorii să cunoască mai bine obiceiurile şi tradiţiile populare. Totodată, ea a subliniat că volumul „Meşteşuguri populare tradiţionale moldoveneşti”, alcătuită de Svetlana Miron, este un bun prilej de a pune în valoare colecţiile instituţiei.

În context, alcătuitoarea ediţiei, Svetlana Miron, a afirmat că lucrarea cuprinde descrierile bibliografice ale documentelor ce ţin de istoria, dezvoltarea şi păstrarea meşteşugurilor poporului nostru de-a lungul timpului.

Prezent la eveniment, preşedintele Uniunii Meşterilor Populari din Moldova, Dumitru Costandachi, a remarcat că tradiţia populară nu se pierde, iar meşteşugurile se vor păstra dacă acestea vor fi transmise tineretului.

„În ultimii ani au fost revigorate mai multe meşteşuguri: confecţionarea scoarţelor basarabene, a portului popular, a obiectelor din fibre vegetale (paie, papură, pănuşă), prelucrarea artistică a pieilor, lemnului ş.a. În preajma bibliotecii sunt câteva licee. Ar fi bine ca elevii şi profesorii de educaţie tehnologică să treacă pe aici şi să vadă această expoziţie”, a mai spus Dumitru Costandachi.

La sfârşit, meşterul popular din satul Trebujeni, raionul Orhei, Grigore Sânchetru, a prezentat un recital muzical, susţinut la cimpoi, nai, fluier şi alte instrumente muzicale.

Expoziţia va fi deschisă timp de o lună.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17006699

img17006699

img17006699

img17006699

img17006699

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!