ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un funcționar de stat și directorii a două companii din capitală au fost reținuți de CNA

17:45 | 04.09.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 4 sep. /MOLDPRES/. Şeful Inspectoratului Naţional de Probaţiune şi directorii a două companii din capitală au fost reținuți astăzi de ofițerii anticorupție, fiind suspectați că au trucat mai multe licitații și au prejudiciat statul cu peste trei milioane de lei, comunică MOLDPRES.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Centrului Național Anticorupție (CNA), Angela Starinschi, cele trei persoane au fost reţinute într-un dosar de abuz în serviciu. Ei sunt bănuiţi că ar fi participat la trucarea unor licitaţii publice, în urma cărora au fost achiziţionate echipamente electronice de monitorizare a persoanelor aflate sub supraveghere judiciară.

Conform datelor CNA, în anul 2015, Inspectoratul Naţional de Probaţiune (INP) a organizat o licitaţie în urma căreia a achiziționat 20 de echipamente electronice de monitorizare, la preţ de 23352 de lei unitatea. Peste aproximativ jumătate de an, instituţia a achiziţionat suplimentar, de la aceiaşi companie, servicii de mentenanţă pentru echipamentul procurat, în valoare de 38500 de lei, pentru monitorizarea a șapte subiecţi de probaţiune.

Chiar dacă ulterior s-a stabilit clar ineficiența echipamentului, INP a organizat în 2016 o nouă licitaţie publică și a cumpărat 115 echipamente de monitorizare electronică în sumă totală de 3146850 de lei. În urma investigaţiilor efectuate, s-a constatat că licitaţiile prin care au fost achiziţionate echipamentele, au fost trucate, fiind favorizat un agent economic cu care șeful INP era prieten. Totodată, în cadrul urmăririi penale s-a stabilit că preţul de piaţă a celor 135 de echipamente de monitorizare cumpărate este mult mai mic.

Dacă vor fi găsiți vinovați de abuz în serviciu, cei trei riscă până la șase ani de închisoare sau amendă de până la 117 mii de lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de la cinci la 10 ani.

(Reporter A. Zara editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!