ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Congresul Mondial al Eminescologilor s-a încheiat cu lansări de carte

19:05 | 05.09.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 sep. /MOLDPRES/. La Centrul  Academic Internaţional „Mihai Eminescu”  din Chişinău s-au încheiat astăzi lucrările celui de-al VI-lea Congres Mondial al Eminescologilor cu lansarea mai multor volume despre opera poetului, informează MOLDPRES.

În cadrul sesiunii de astăzi, au fost prezentate  cărţile: „Dicţionar cronologic. Mihai Eminescu” de Săluc Horvat, „Dicţionarul Enciclopedic Mihai Eminescu” de Mihai Cimpoi, „Eminescu şi literatura italiană” de Giuseppe Manitta, „Eminescu şi cugetul german” de Dumitru Pasat, „Bedniat Dionis” de Ognean Stamboliev ş.a.  

În alocuţiunea sa, inițiatorul Congresului, academicianul Mihai Cimpoi a mulţumit oaspeților de peste hotare pentru valorificarea și promovarea operei și personalității lui Eminescu în țările pe care le reprezintă.

„Ne bucură faptul că opera lui Eminescu este tot mai cunoscută în lume, iar congresul nostru  devine tradiţional. Și nu întâmplător au fost alese pentru ediția a VI-a a Congresului aceste două subiecte - publicistica și traducerile lui Eminescu în limbile străine. Motivația ar fi că publicistica lui Eminescu a fost mai puțin studiată, fiind considerată inferioară poeziei sale și de aceea nici nu prea s-a editat. Eminescu ne vorbește despre ideea europeană, despre unitatea culturii universale, despre conceptul european, termen frecvent în epocă, termen care desemnează exact ceea ce este UE astăzi și plus problemele spinoase, cu care ne confruntăm astăzi, problemele justiției, învățământului, economice, sociale”, a accentuat academicianul Mihai Cimpoi.

Solicitat de MOLDPRES, scriitorul Mario Castro Navarette din Chile a afirmat că  traduce în limba spaniolă de mai mulţi ani din creaţia lui Mihai Eminescu şi că poezia lui este înţeleasă de către conaţionalii săi. „Eminescu urmează să fie descoperit de către mai mulţi cititori nu numai din ţara mea de origine,  dar şi de pe alte meridiane. El merită să fie cunoscut şi apreciat de toată lumea”, a mai spus Mario Castro Navarette.

Tot  aici, a fost lansat volumul omagial, consacrat  academicianului Mihai Cimpoi la 75 de ani de la naştere, prezentat de către  coordonatorul lucrării, profesorul universitar Alexandru Burlacu.

Cel de-al VI-lea Congres Mondial al Eminescologilor a fost organizat de Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Filologie al AȘM, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Centrul Academic Internaţional Eminescu, Asociaţia Naţională a Oamenilor de Creaţie din Moldova şi alte instituţii de cultură.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17006735

img17006735

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!