ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova și România vor încheia un Acord de cooperare în domeniul prevenirii și combaterii corupției

09:40 | 06.09.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de astăzi Hotărârea cu privire la inițierea negocierilor asupra Acordului de cooperare între Guvernul Republicii Moldova și Executivul României în domeniul prevenirii și combaterii corupției, informează MOLDPRES.

Până în prezent, cooperarea în domeniul prevenirii și combaterii fenomenului corupției cu partenerii români s-a realizat în baza Acordului dintre Guvernele României, Republicii Moldova și Ucrainei privind colaborarea în lupta împotriva criminalității, semnat la Kiev în iulie 1999. Acest act însă vizează un spectru mai larg al raporturilor de cooperare și nu acoperă pe deplin realitățile curente.

Încheierea Acordului va da posibilitate de a face schimb de experți, schimb de date și informații operative, precum și sporirea numărului echipelor comune de investigații. Semnarea acestui document va constitui un pas important în consolidarea relațiilor de cooperare în domeniul asigurării securității la frontiera UE, precum și dezvoltarea inițiativelor UE, cum ar fi Parteneriatul Estic și Politica de Vecinătate, menționează Centrul Național Anticorupție.

Potrivit Acordului, prin intermediul autorităților specializate (Centrul Național Anticorupție al Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Interne al României), ”părțile vor întreprinde toate măsurile și vor depune toate eforturile pentru a sprijini inițiativa comună de combatere a faptelor de corupție și a celor conexe corupției”. Părțile sunt în drept să organizeze activități comune de pregătire a personalului, studii asupra activității desfășurate și să facă schimb de informații în cazuri de corupție.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17006749

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!