ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cântăreaţa Ioana Căpraru îşi sărbătoreşte cea de-a 65 aniversare

10:21 | 06.09.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/. Cunoscuta cântăreaţă de muzică populară Ioana Căpraru, Artistă a Poporului, îşi sărbătoreşte astăzi cea de-a 65-aniversare, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenţie, interpreta a menţionat că îşi va sărbători ziua de naştere într-un local, alături de  rude şi prieteni.

S-a născut la 6 septembrie 1952 în satul Cotihana, raionul Cahul, într-o familie cu şase copii. Tatăl ei cânta la fluier, un frate la acordeon şi altul la „solzi de peşte”, astfel încât cântecul a fost leagănul ei din copilărie.

Ioana Căpraru a absolvit Şcoala de Cultură  „Elena Sârbu” (astăzi – Colegiul de Arte „Nicolae Botgros)  din Soroca (1975),  Şcoala medie de muzică „Ştefan Neaga” (1982) şi Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chișinău (1991) A fost solistă în orchestrele de muzică populară „Mărţişor”, Lăutarii”, „Mugurel”, „Fluieraş” şi „Plai Moldovenesc”. De asemenea, a colaborat cu Orchestra „Mioriţa”, Orchestra fraţilor Advahov şi cu alte colective artistice.

De-a lungul carierei sale artistice a înregistrat la Radio Chișinău mai multe cântece populare: „Pădure verde, pădure deasă”, „Neica vine şi se duce”, „Moldovioară, scumpă ţară”, „Am ieşit şi eu la joc”, „Asta-i hora de la sud”, „Mi-a trimis scrisoare mama” ş.a., precum şi CD-urile: „De dragul fetelor mele”, „Bună vreme, bun găsit”, „Sârba ca la nord”, „Puiul bunicuţei, pui”, „Fraţilor, rămâneţi fraţi”.

În 1993, Ioanei Căpraru i-a fost conferit titlul onorific „Maestru în Arte”, iar în 2009 cel de „Artist al Poporului”.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17006755

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!