ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un cetățean străin a fost reținut pentru fraude informatice

15:13 | 06.09.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/. Un cetățean al Republicii Belarus a fost reținut pentru sustragerea mijloacelor bănești de pe conturile cardurilor de plată emise de instituțiile bancare din afara țării, relatează MOLDPRES.

Serviciul de presă al Procuraturii a comunicat că bărbatul făcea parte dintr-un grup infracțional, care include cetățeni ai Ucrainei şi Republicii Belarus. Suspecții acționau de peste hotarele țării.

Potrivit procurorilor, în perioada anului curent, membrii grupului au creat pe teritoriul R. Moldova trei companii fictive în domeniul turistic, prin intermediul cărora au obținut conectarea POS terminalelor la instituțiile bancare și acceptarea cardurilor bancare false spre plată.

Administratorul unei dintre companii, cetăţean al Republicii Belarus, a fost reținut și ulterior plasat în arest preventiv pentru un termen de 30 de zile.

În urma perchezițiilor au fost depistate și ridicate în calitate de probe: POS terminalul utilizat pentru sustragerea banilor, utilaj de tip skimming, utilizat pentru copierea datelor cardurilor bancare şi ştampile false.

Astfel, utilizând fraudulos POS-terminalul, precum și rechizitele bancare ale cardurilor de plată emise de instituțiile financiare din SUA, Rusia şi Kazahstan, bănuiții au efectuat în mod fictiv achitări de servicii în sumă de peste 100 mii de lei şi tentative de sustragere a peste 400 mii de lei.

Dacă va fi găsit vinovat, cetățeanul Republicii Belarus riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de până la nouă ani.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!