ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dorin Chirtoacă este cercetat penal într-un nou dosar de depăşire a atribuţiilor de serviciu

16:14 | 06.09.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/. Primarul suspendat al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, este cercetat penal într-o nouă cauză penală, în care este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Ordonanţa de bănuit a fost emisă astăzi însă va fi adusă la cunoştinţă vineri, întrucât acesta s-a prezentat în fața procurorului fără avocați, informează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al Centrului Național Anticorupție, în perioada anilor 1998 – 2013, instanţele judecătoreşti au emis 383 de hotărâri prin care obliga Consiliul Municipal Chişinău (CMC) să asigure diferite persoane şi familiile acestora cu spaţiu locativ din fondul public de locuinţe municipale. Astfel, în perioada  2012 – ianuarie curent, Primăria capitalei, reprezentată de către Primarul General, a încheiat tranzacţii de împăcare cu persoanele pe care CMC era obligat să-i asigure cu locuinţe.

Conform procurorilor, prin acordul comun al părţilor, s-a stabilit ca Primăria capitalei să achite creditorilor costul mediu al unui apartament, cu suprafeţe diferite, în funcţie de componenţa familiei, după proiectul „Prima Casă”, iniţiat de Primăria mun. Chişinău. Totodată, s-a convenit ca suma finală, achitată de Primăria mun. Chişinău, să fie de 664 euro / 1 m2, dintre care 564 euro / 1m2 - preţul mediu pentru apartament în varianta albă, iar 100 euro / 1m2 - pentru reparaţie.

Ulterior, primarul mun. Chişinău, creditorii şi executorii judecătoreşti au semnat câte un proces-verbal de consemnare a condiţiilor tranzacţiilor de împăcare, potrivit cărora Primăria transferă banii pe conturile executorilor judecătoreşti. Asta chiar dacă, potrivit hotărârilor instanţelor de judecată, CMC era obligat să acorde persoanelor şi familiilor acestora spaţiu locativ cu drept de folosinţă  şi nicidecum să acorde sume de bani pentru procurarea spaţiului locativ în proprietate privată.

Primarul General urma să asigure executarea deciziilor consiliului local şi să urmărească repartizarea fondului locativ, dar în nici un caz să nu aprobe bugetul local şi modul de utilizare al acestuia, care este în competenţa de bază a Consiliului Municipal Chişinău, mai ales că nu există nici o decizie a CMC cu privire la împuternicirea primarului de a încheia astfel de tranzacţii de împăcare cu creditorii.

Astfel, primarul general al mun. Chişinău, încheind 81 de tranzacţii de împăcare şi achitând mijloace ale bugetului municipal în sumă totală de 66 730 577, 80 lei, a cauzat administraţiei publice locale un prejudiciu în proporţii deosebit de mari. De asemenea, la Primăria mun. Chişinău este o listă a persoanelor ce necesită asigurarea cu spaţiu locativ conform hotărârilor judecătoreşti în baza titlurilor executorii, iar în urma analizei ordinii de executare a titlurilor executorii s-a constatat că Primăria mun. Chişinău nu a asigurat realizarea transparentă a hotărârilor instanţelor de judecată.

În cadrul urmăririi penale sunt investigate și alte persoane care au fost parte la schema infracțională, care a existat de mai mulți ani în cadrul Primăriei mun. Chișinău, exprimată prin schimbarea modului de executare a titlurilor privind acordarea spațiului locativ cu titlul de folosință contra unor favoruri financiare.

Dorin Chirtoacă este cercetat și în dosarul parcărilor cu plată, fiind bănuit de trafic de influenţă.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img17006777

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!