ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Apărării a anunțat că militarii moldoveni vor participa la exercițiul din Ucraina

18:01 | 06.09.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/. Un contingent al Armatei Naţionale, format din 57 de militari, va participa, în perioada 7-23 septembrie, la  stagiul de instruire „Rapid Trident 2017”, desfăşurat la Centrul internaţional de menţinere a păcii Yavoriv din Ucraina, informează MOLDPRES.

Serviciul de presă al Ministerului Apărării a comunicat că, în cadrul activităţii, militari din 14 ţări îşi vor testa interoperabilitatea la îndeplinirea în comun a misiunilor practice la punctele de comandă şi control, de escortare a convoiului, de realizare a cordonului, operaţiuni de patrulare, dar şi de neutralizare a dispozitivelor explozive improvizate şi proceduri de evacuare medicală.

Potrivit comandantului contingentului moldovenesc, locotenent-colonelul Alexandru Marcuţa, scopul aplicaţiilor este dezvoltarea nivelului de interoperabilitate, consolidarea capacităţilor de apărare şi promovarea imaginii Armatei Naţionale pe arena internaţională, pentru participarea ulterioară în cadrul misiunilor de menţinere a păcii.

Efectivul moldovenesc este format din militari ai Batalionului 22 de menţinere a păcii şi a Brigăzii 1 „Moldova”.

La „Rapid Trident 2017” participă circa 1800 de militari din 14 ţări: Bulgaria, Canada, Estonia, Italia, Georgia, Lituania, Republica Moldova, Norvegia, Polonia, Romania, Turcia, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi Statele Unite ale Americii.

Guvernul a aprobat astăzi hotărârea cu privire la participarea unui contingent de militari moldoveni la stagiul de instruire „Rapid Trident” din Ucraina. Chestiunea a fost introdusă pe ordinea de zi la propunerea prim-ministrului Pavel Filip, care s-a arătat îngrijorat de faptul că președintele Igor Dodon le interzice militarilor moldoveni să participe la exercițiile de instruire de peste hotare, acolo unde cadrele Armatei Naționale acumulează experiență. În scurt timp, șeful statului a suspendat hotărârea Executivului.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img17006782

img17006782

img17006782

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!