ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O conferinţă regională privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor a început la Chişinău

13:17 | 07.09.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 7 sep. /MOLDPRES/. Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI)  a împlinit 25 de ani de la fondare şi de la instituirea Sistemului național de proprietate intelectuală din R. Moldova. Cu acest prilej, la Palatul Republicii se desfășoară în perioada 7-8 septembrie Conferinţa regională privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor şi celor conexe. Forumul este organizat în cooperare cu Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI), informează MOLDPRES.

Evenimentul a întrunit reprezentanţi ai organizațiilor internaționale și experți în domeniul dreptului de autor din aproape 20 de țări.

Manifestarea a fost precedată de o conferinţă de presă. În cadrul ei,  directorul  general AGEPI, Lilia Bolocan a menţionat că  forumul  în cauză se dorește a fi o platformă pentru schimb de experiență și o oportunitate de a impulsiona dezvoltarea domeniului dreptului de autor în Republica Moldova. 

Potrivit sursei citate, pe parcursul celor 25 de ani de activitate, AGEPI a acordat o atenție deosebită integrării sistemului național de proprietate intelectuală în sistemul regional și cel internațional.  Astfel, graţie susţinerii acordate domeniului de proprietate intelectuală din partea Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei, R. Moldova a aderat la principalele organizaţii internaţionale şi regionale, precum şi la 37 de tratate internaţionale în domeniu, iar AGEPI, în calitate de oficiu naţional de proprietate intelectuală, a căpătat recunoaşterea şi reputaţia binemeritată, afirmându-se drept un partener de încredere al comunităţii internaţionale.

„Odată cu aderarea Republicii Moldova la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), au fost transpuse în legislația națională prevederile Acordului privind drepturile de proprietate intelectuală legate de comerț al OMC, solicitanții și titularii naționali, dar și cei străini beneficiind de aceleași drepturi în domeniul protecției obiectelor de proprietate intelectuală”,  a subliniat  directorul AGEPI.

În acelaşi timp, a  afirmat Lilia Bolocan, în ultimii ani, prin efortul depus, AGEPI a contribuit la consolidarea relațiilor de cooperare cu organizațiile europene în domeniul proprietății intelectuale. În acest sens, un eveniment de o importanță majoră pentru sistemul național de brevete îl constituie semnarea, în octombrie 2013, a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Organizaţia Europeană de Brevete privind validarea brevetelor europene pe teritoriul R. Moldova, care va spori interesul și încrederea investitorilor străini pentru a intra pe piața țării noastre.

La deschiderea lucrărilor conferinţei regionale au participat ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari şi reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (OMPI), Giovanni Napolitano.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17006810

img17006810

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!