ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Preşedintele Companiei TV interstatale “MIR” a prezentat la Chişinău perspectivele de dezvoltare a instituţiei

18:45 | 07.09.2017 Categorie: Social

Chişinău, 7 sep. /MOLDPRES/. Preşedintele Companiei TV interstatale “MIR”, cunoscutul jurnalist rus, Radik Batyrsin, care se află într-o vizită de lucru în R. Moldova, a prezentat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă perspectivele de dezvoltare a instituţiei pe care o conduce, informează MOLDPRES.

În debutul conferinţei, directorul Reprezentanţei „MIR” în R. Moldova,  Valeriu Reniţă a menţionat că Radik Batyrsin  este un cunoscut  jurnalist rus,  care a  participat în zonele de conflict, inclusiv în Osetia de Sud şi Cecenia.

Radik Batyrsin a vorbit ziariştilor despre întrevederea de astăzi cu Prim-ministrul Pavel Filip,   în cadrul căreia şeful Executivului a menţionat rolul important al Companiei “MIR” în informarea corectă şi echidistantă a diasporei din spațiul CSI despre evenimentele din ţara noastră.  De asemenea, Premierul a  spus că Guvernul va susţine în continuare, în măsura posibilităţilor, dezvoltarea reprezentanţei Companiei “MIR” în Republica Moldova.  Oficialul a adresat felicitări echipei Companiei cu prilejul a 25 de ani de activitate, dorindu-i succese, proiecte competitive şi mulţi ani înainte pe piaţa media.

În continuare,  Radik Batyrsin  a  prezentat în faţa ziariştilor  informaţii  despre instituţia pe care o conduce. Astfel, Compania interstatală „MIR” este o structură media a Comunităţii Statelor Independente, care a fost creată la 9 octombrie 1992, cu scopul de a reflecta colaborarea  în domeniile politic, economic şi umanitar dintre ţările Comunităţii.

El a precizat că din această companie fac parte 10 state:  Armenia, Azerbaidjan, Belarus,  Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, R. Moldova, Federaţia Rusă, Tadjikistan şi Uzbekistan. Actualmente, compania  dispune de trei canale de televiziune: „MIR”, „MIR 24” şi „MIR ND”,  un post de radio şi un portal de ştiri: www.mir24tv.  În prezent, Compania interstatală “MIR” difuzează programe în peste 20 de ţări ale lumii, acestea fiind vizionate de aproximativ 140 milioane de oameni.

Solicitat  să vorbească despre perspectivele de dezvoltare a instituţiei, Radik Batyrsin a afirmat că în următorii ani va fi deschis un canal pentru copii şi altul pentru cultură.

La sfârşit,  preşedintele Companiei interstatale „Mir” a răspuns la mai multe întrebări, adresate de către ziarişti.

La rândul său, directorul Reprezentanţei „MIR” în R. Moldova, jurnalistul Valeriu Reniţă a venit cu unele detalii despre întâlnirea pe care a avut-o preşedintele acesteia cu Prim-ministrul R. Moldova, precum şi despre modul în care compania va  marca cea de-a 25-a aniversare.

Radik Batyrsin s-a născut la 28 iulie 1968 în oraşul Ufa, Republica  Başkortostan, Federaţia Rusă. În 1990, a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Başkortostan, iar în 1994 - aspirantura la Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat „M. V. Lomonosov” din Moscova.  A lucrat la „Radio Svoboda”, după care a ocupat diverse funcţii de conducere în mai multe companii de televiziune. În 2007,  a fost ales preşedinte al Companiei interstatale „MIR”. De-a lungul carierei sale, a efectuat peste 100 de deplasări în zonele de conflict. De asemenea, a participat la tratativele pentru eliberarea jurnaliştilor ostatici. Este decorat cu ordine şi medalii ale statului rus.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)