ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 15 la sută din bolnavii de alcoolism din Moldova sunt femei, majoritatea cu vârstă reproductivă

11:55 | 08.09.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 8 sep. /MOLDPRES/. În ultimii ani, femeile constituie circa 15-17% din numărul bolnavilor de alcoolism, majoritatea dintre acestea sunt de la sate şi au vârstă reproductivă, arată datele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, peste 30 la sută din femeile care suferă de alcoolism nu conștientizează pericolul şi daunele pe care le poate provoca fătului consumul de alcool în timpul sarcinii. Din acest motiv, MSMPS a lansat astăzi o amplă campanie de sensibilizare a riscurilor consumului de alcool în sarcină cu genericul „Sunt prea mic ca să beau”. Evenimentul vine să marcheze Ziua Internațională cu același generic.

Campania „Sunt prea mic ca să beau” se desfăşoară al treilea an consecutiv. În această zi, la nivel național sunt desfășurate mai multe activități care au drept scop de a comunica, a informa, a sensibiliza şi a spori gradul de conştientizare a femeilor de vârstă reproductivă privind riscurile consumului de alcool în perioada sarcinii și alăptării.

Conform specialiştilor din sănătate, consumul de alcool în timpul sarcinii are consecințe grave asupra fătului, pot fi afectate creșterea și dezvoltarea oaselor copilului, a organelor interne, și în special a creierului. De asemenea, medicii avertizează că alcoolul în sarcină constituie o cauză importantă de retard mental la copii, care odată apărut, este ireversibil. Pe măsura creşterii, aceşti copii pot dezvolta depresii, sunt în imposibilitatea de a trăi în mod independent, au probleme cu ocuparea forței de muncă, dificultăți la școală, probleme cu legea, comportament sexual inadecvat, pot face abuz de droguri sau alcool.

Medicii susţin că femeile sunt mai vulnerabile în fața alcoolului decât bărbații, alcoolismul la femeii fiind aproape de neînvins cu tratament medicamentos. Totodată, creierul femeilor alcoolice degradează de două ori mai repede.

Conform datelor OMS, Republica Moldova este una dintre ţările cu cel mai înalt nivel de consum de alcool pe plan internaţional, cu 16,8 litri alcool anual pentru fiecare locuitor.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img17006839

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!