ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Speakerul Adrian Candu dezaprobă decizia șefului statului de a interzice participarea militarilor la exerciţii internaţionale

13:22 | 08.09.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 8 sep. /MOLDPRES/. Speakerul Adrian Candu a criticat astăzi decizia Preşedintelui R. Moldova, Igor Dodon, de a interzice participarea militarilor moldoveni la exerciţii internaţionale şi a spus că acesta a înţeles greşit noţiunea de comandant suprem al Forţelor Armate, comunică MOLDPRES.

În cadrul unui briefing de presă, Preşedintele Parlamentului a specificat că şeful statului abuzează de unele instrumente care îi sunt oferite prin lege, iar la următoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate /CSS/ aceste subiecte vor fi discutate.

„La următoarea şedinţa a CSS voi insista să fie puse în discuţie şi subiectele ce ţin de consecinţele neparticipării militarilor la exerciţii. Vom evalua respectarea legii, cu atât mai mult că există un plan de exerciţii cu participarea militarilor moldoveni aprobat din timp”, a opinat Candu.

El a menţionat că lipsa Armatei Naționale de la exerciții militare afectează nivelul de pregătire a acesteia.

Astăzi, Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, a anunţat că a semnat un ordin prin care interzice participarea militarilor moldoveni la exerciţii în afara ţării fără acordul șefului statului. Tot astăzi el a solicitat Premierului Pavel Filip demisia conducerii Ministerului Apărării. De asemenea, șeful statului a specificat că a inițiat o anchetă de serviciu pentru a identifica persoanele care au încălcat ordinul președintelui, iar ulterior, acestea vor fi sancționate și retrogradate.

Executivul a aprobat miercuri hotărârea cu privire la participarea unui contingent de militari moldoveni la stagiul de instruire „Rapid Trident” din Ucraina. În scurt timp, șeful statului a suspendat hotărârea Guvernului, însă militarii s-au suspus deciziei Executivului și s-au deplasat la exercițiile din statul vecin.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img17006847

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!