ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sute de persoane au manifestat la Minsk împotriva manervelor militare ruso-belaruse

10:50 | 09.09.2017 Categorie: Externe

Minsk, 9 sep. /MOLDPRES/. Aproape 300 de belaruși au manifestat vineri împotriva manevrelor militare pe scară largă pe care Moscova și Minskul se pregătesc să le lanseze în Belarus și care îngrijorează NATO, potrivit unei corespondente a agenției France Presse, aflată la fața locului, scrie AGERPRES, preluată de MOLDPRES.

Purtând pancarte pe care se putea citi "Pentru un Belarus pașnic" sau "Soldați ruși, plecați acasă, nu este vodcă aici", mica mulțime s-a adunat în centrul capitalei belaruse.

"O armată străină vine în țara noastră și se vor antena aici să lupte împotriva vecinilor cu care trăim în pace de multă vreme: cu Ucraina, Polonia, Lituania și Letonia", a acuzat Mikola Statkevici, unul dintre liderii opoziției belaruse care a lansat un apel la proteste.

Potrivit Moscovei, aproape 12.700 de militari — 7.200 belaruși și 5.500 de ruși — urmează să participe oficial la manevrele Zapad-2017 (Occident), organizate între 14 și 20 septembrie de Rusia și Belarus. Minskul a anunțat 13.800 de soldați, precizând că toți soldații ruși se vor întoarce apoi în Rusia.

Aceste exerciții militare, care îngrijorează serios NATO, "amenință viitorul Belarusului: trebuie să spunem nu acestei politici și să spunem da țării noastre", a afirmat scriitorul și opozantul belarus Vladimir Niekliaiev în fața micului grup de manifestanți.

Nu s-a efectuat nicio arestare. În martie, cu ocazia manifestațiilor împotriva introducerii unei noi taxe vizându-i pe șomeri, sute de manifestanți au fost arestați și peste o sută au fost condamnați la câteva zile de închisoare sau amenzi grele.

 

 

 

/Editor M.Cucu/