ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Orașul Fălești va fi asigurat cu apă potabilă din râul Prut

13:05 | 09.09.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 9 sep. /MOLDPRES/.  Lucrările de construcţie a apeductului din oraşul Făleşti, care va permite asigurarea localităţii cu apă potabilă din râul Prut, vor demara până la finele lunii septembrie.  Etapele de activitate au fost recent  coordonate de autorităţile locale şi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), iar Fondul Naţional de Dezvoltare Regională (FNDR) a alocat deja 7 mln de lei, ce urmează să fie valorificați până la sfârșitul anului curent, transmite MOLDPRES.

Reprezentanţi ai administraţiei locale au afirmat că în multe sate din raionul Fălești, dar și în unele localități din raioanele Ungheni și Glodeni, nu există sisteme eficiente de alimentare cu apă potabilă și servicii de canalizare. Majoritatea locuitorilor sunt nevoiți să se alimenteze cu apă din fântânile de mină.

Potrivit ADR Nord, prin realizarea acestui proiect de dezvoltare se urmărește crearea soluțiilor locale și regionale pe termen mediu și lung pentru asigurarea cu apă potabilă din râul Prut a circa 18 mii de locuitori din orașul Fălești. “Astfel, se va  contribui la dezvoltarea economică, protecția mediului și la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Proiectul prevede în perspectivă şi crearea condiţiilor pentru conectarea la apeduct a încă 69 de localităţi din raionul Făleşti şi 5 localități din raioanele Ungheni şi Glodeni”, se indică într-un comunicat al Agenţiei.

În urma desfășurării licitației publice, valoarea totală a proiectului de la Făleşti  se cifrează la aproximativ 35,4 mln de lei, solicitați din FNDR. Conform planului, lucrările de construcție-montaj în cadrul proiectului urmează să fie realizate în termen de 12 luni. Proiectul va fi implementat integral în decurs de 36 de luni.

Lucrările de construcţie a apeductului Prut-Făleşti au demarat încă în anul 1984, însă nici până în prezent apa potabilă din râul Prut nu a ajuns în casele făleștenilor. Anii trecuți, ADR Nord a implementat în raionul Fălești două proiecte de dezvoltare regională în domeniul aprovizionare  cu apă și sanitație. Este vorba de „Alimentarea orașului Fălești cu apă din râul Prut” și „Aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni și Bocșa și a instituțiilor de menire social-culturală”. Prin realizarea noului proiect, autoritățile locale din Fălești și-au propus să facă următorii pași pentru a finaliza  un program de proporţii, propus decenii în urmă.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img17006875

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!