ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Uraganele Irma și Harvey vor costa economia SUA 290 de miliarde de dolari

11:10 | 11.09.2017 Categorie: Externe

Washington, 11 sep. /MOLDPRES/. Uraganele Irma, care a ajuns duminică deasupra statului Florida, și Harvey, care a provocat inundații catastrofice în Texas, vor costa 290 de miliarde de dolari, sau 1,5 de puncte procentuale din PIB-ul SUA, potrivit serviciului meteorologic privat Accuweather, citat de AFP, AGERPRES şi MOLDPRES.

"Estimările pagubelor provocate de Irma ar urma să se ridice la circa 100 de miliarde de dolari, ceea ce ar face din el unul din uraganele cele mai costisitoare din toate timpurile", a afirmat CEO-ul și fondatorul Accuweather, Joel N. Myers. Potrivit acestuia, suma corespunde unei jumătăți de punct procentual din PIB-ul SUA.

"Noi am estimat că uraganul Harvey va fi catastrofa meteorologică cea mai costisitoare din istoria SUA, cu pagube estimate de 190 de miliarde de dolari, respectiv un punct procentual din PIB", a adăugat Myers.

Împreună, cele două fenomene ciclonice ar produce pagube reprezentând 1,5 puncte procentuale din PIB, ceea ce ar anula creșterea economică prevăzută între luna august și sfârșitul anului.

Accuweather a întocmit o listă impresionantă cu problemele care generează costuri atât de ridicate: întreruperea activității firmelor, șomajul în creștere pentru luni de zile, distrugerea infrastructurilor care va afecta transportul, pierderi în agricultură care vor fi resimțite în prețuri, creșterea prețurilor carburanților, pagubele produse mașinilor, caselor, antichităților și altor obiecte de artă.

Numai o parte din aceste costuri vor fi acoperite de firmele de asigurări, susține Joel Myers.

 

 

 

/Editor M.Cucu/

img17006895

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!