ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ucraina a delegat un nou reprezentant în cadrul negocierilor pentru reglementarea transnistreană

17:22 | 11.09.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 11 sep. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan l-a primit astăzi în vizită pe noul reprezentant special al Ucrainei în cadrul negocierilor pentru reglementarea transnistreană, Victor Krijanovski, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Subiectul principal al discuţiilor a vizat problematica transnistreană. Vicepremierul a evidenţiat problemele majore de pe agenda negocierilor şi abordările Chişinăului pe marginea acestora, printre care: necesitatea eliminării obstacolelor artificiale din calea liberei circulaţii între cele două maluri ale Nistrului, asigurării condiţiilor necesare pentru buna funcţionare a şcolilor moldoveneşti cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, deblocării accesului fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole, deschiderii podului peste râul Nistru dintre localităţile Gura Bâcului şi Bâcioc ş.a.

De asemenea, Gheorghe Bălan a subliniat necesitatea continuării negocierilor în cadrul tuturor platformelor existente şi implicarea mai activă a tuturor participanţilor la dialog, menţionând că Republica Moldova mizează pe sprijinul Ucrainei în acest proces.

La rândul său, diplomatul ucrainean a mulţumit Viceprim-ministrului pentru informaţiile utile şi a accentuat că Ucraina susţine fără echivoc suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Victor Krijanovski a dat asigurări că pe parcursul exercitării mandatului va utiliza experienţa sa pentru a contribui la avansarea graduală a procesului de negocieri şi la promovarea unui dialog constructiv, transparent şi deschis.

Victor Krijanovski a mai îndeplinit funcția de reprezentant special al Ucrainei în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană în perioada anilor 2008-2010.