ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul britanic a aprobat un proiect de lege privind abrogarea dreptului european

11:50 | 12.09.2017 Categorie: Externe

Londra, 12 sep. /MOLDPRES/. Parlamentul Marii Britanii a aprobat, marţi, un proiect al Guvernului condus de Theresa May ce vizează să pună capăt supremaţiei dreptului european în Marea Britanie, fiind primul vot pe marginea proiectului de retragere din Uniunea Europeană, potrivit BBC News, scrie MEDIAFAX, preluată de MOLDPRES.

Votul din Camera Comunelor a avut loc în cursul nopţii de luni spre marţi, după mai multe ore de dezbateri. 326 de parlamentari au votat în favoarea proiectului, iar 290 au votat împotrivă.

Proiectul de lege, care va pune capăt supremaţiei dreptului comunitar în Marea Britanie, se va îndrepta către următoarea fază a procesului legislativ.

Prim-ministrul Theresa May a salutat votul din Camera Comunelor în primele ore ale zilei de marţi, afirmând că proiectul legislativ oferă ”certitudine şi claritate”. Cu toate acestea, parlamentarii Partidului Laburist au afirmat că această iniţiativă a Guvernului reprezintă un ”afront pentru democraţia parlamentară”.

”Cu toate că mai sunt multe lucruri de făcut, această decizie înseamnă că putem continua negocierile de pe fundaţii solide”, a declarat Theresa May.

Numit şi ”marele proiect de abrogare”, proiectul de lege privind retragerea din UE a anulat o lege din 1972 ce a fost adoptată pentru intrarea Regatului Unit în Comunitatea Economică Europeană. De asemenea, prin acest proiect legislativ vor fi transpuse legile UE în legislaţia britanică, pentru a nu exista viduri legislative în momentul finalizării procesului de Brexit.

Criticii spun că Guvernul îşi arogă prerogative suplimentare pentru a schimba anumite legi fără consultarea Parlamentului. Reprezentanţii Guvernului susţin că acest proiect este necesar pentru a rezolva problemele tehnice minore şi pentru a asigura o tranziţie lină.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17006925

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!