ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul federal irakian a votat împotriva referendumului de independență în Kurdistan

14:00 | 12.09.2017 Categorie: Externe

Bagdad, 12 sep. /MOLDPRES/.Parlamentul federal irakian a anunțat că a votat marți împotriva organizării referendumului privind independența prevăzut să aibă loc pe 25 septembrie în Kurdistanul iranian, provocând imediat retragerea în semn de protest a membrilor săi kurzi, relatează AFP și Reuters, citate de AGERPRES şi MOLDPRES.

Președintele parlamentului, Salim Al-Joubouri, a estimat că votul forului legislativ de la Bagdad vizează menținerea ''unității teritoriului și a poporului irakian''.

Acest vot, a precizat Al-Joubouri, ''îi impune premierului să ia toate măsurile necesare pentru a apăra unitatea Irakului și să înceapă un dialog serios'' cu autoritățile regiunii autonome, situată în nordul țării.

''Parlamentarii kurzi au părăsit sesiunea, dar decizia de a respinge referendumul a fost votată de către o majoritate'', a declarat la rândul său un parlamentar, Mohammed Al-Karbouli, citat de Reuters.

Bagdadul și premierul irakian Haider Al-Abadi au repetat mereu în ultimele luni că această consultare este contrară Constituției.

Referendumul, chiar dacă nu are caracter constrângător, a provocat de asemenea opoziție din partea Washingtonului, a capitalelor europene și mai ales a Turciei și Iranului, țări vecine cu Irakul, care se tem că un astfel de proces ar putea atrage aspirații separatiste pentru minoritățile kurde de pe teritoriul lor.

 

 

/Editor M.Cucu/

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!