ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Acţiunile de susţinere a cetățenilor de etnie romă au fost discutate la Guvern

09:15 | 13.09.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/. Posibilitățile de integrare socială a persoanelor din comunitățile de romi în contextul readmisiei acestora din Republica Federală Germania, au fost discutate ieri, în cadrul ședinței de lucru, prezidate de Secretarul general adjunct al Guvernului, Valentin Guznac, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

În discuţii, reprezentanții comunităților de romi, ai autorităților publice centrale și locale, împreună cu partenerii de dezvoltare au analizat situația actuală privind readmisia din Republica Federală Germană a cetățenilor moldoveni, în special de etnie romă. Totodată, au fost prezentate informații ce vizează situația social-economică a cetățenilor de etnie romă din raioanele Briceni, Edineț, Glodeni, Râșcani, Soroca, Ocnița, Hâncești, Călărași și Nisporeni.

În context, participanții s-au referit la problemele care afectează populația de etnie romă şi măsurile întreprinse de instituțiile publice pentru diminuarea fenomenului migrațional în rândul romilor, reducerea riscurilor de exploatare a romilor în țară și peste hotare și schimbarea în ansamblu a situației create în raport cu fenomenul discutat.

“Întrunirea de astăzi reprezintă o continuitate a activităților realizate de autorităţi în scopul identificării soluțiilor la problemele cu care se confrunta populația de etnie romă din Republica Moldova. Încurajăm implicarea ONG-urilor care au o poziție pro-activă în domeniul protecției populației de etnie romă și mizăm în continuare pe consolidarea eforturilor comune spre binele beneficiarilor”, a declarant Valentin Guznac.

La finalul ședinței au fost trasate priorităţi ce vizează consolidarea centrelor comunitare și a ONG-urile pentru acordarea suportului în re/socializarea persoanelor de etnie romă, raportarea cazurilor de trafic de ființe umane a cărui victimă este/era persoană de etnie romă, susţinerea angajării romilor în calitate de mediatori comunitari.