ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Codul Galben de incendiu şi secetă a fost prelungit încă pentru o săptămână

11:06 | 13.09.2017 Categorie: Social

Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit astăzi până pe 19 septembrie Codul Galben de pericol excepţional de incendiu şi a lăsat în vigoare până la 18 septembrie Codul Galben de secetă hidrologică. În legătură cu aceasta, mai multe instituţii au întreprins măsuri sporite de protecţie şi au emis avertizări către populaţie şi agenţi economici, informează MOLDPRES.

Conform meteorologilor, până pe 19 septembrie, pe o mare parte a teritoriului ţării (în special regiunile de sud şi centru) se va menţine pericol excepţional de incendiu de clasa V, cu caracter natural, şi ameninţare de incendiu a fâşiilor forestiere şi culturilor agricole. Totodată, seceta hidrologică se va menţine din lipsă de precipitaţii. În context, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a solicitat populaţiei şi mai ales agenţilor economici să consume raţional resursele de apă.

Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, de asemenea, a atenţionat populaţia asupra respectării regulilor antiincendiare. Pompierii au solicitat cetăţenilor să nu aprindă vegetaţia uscată şi resturile menajere, să evite aprinderea rugurilor şi a miriştilor. În acelaşi timp, salvatorii au cerut ca în caz de incendiu, fie şi aparent neînsemnat, să fie alertat Serviciul 901, deoarece în condiţii de umiditate redusă focul se poate răspândi cu repeziciune.

Şi subdiviziunile Agenţiei „Moldsilva” au fost mobilizate în scopul prevenirii şi combaterii incendiilor în spaţiul forestier naţional. Contactată de MOLDPRES, Victoria Covali, specialist în Serviciul regenerări, pază, protecţia pădurii şi gospodăria cinegetică, a reiterat că în întreprinderile instituţiei este intensificat controlul privind respectarea regulilor antiincendiare.

„Sunt verificate posturile cu utilaje şi mijloace antiincendiare, căile de acces pentru echipajele pompierilor în caz de izbucnire a focului, iar pădurarii vor monitoriza suplimentar spaţiile silvice, precum şi fâşiile forestiere”, a subliniat reprezentantul „Moldsilva”.

În caz că în păduri sau în teritorii adiacente vor fi observate situaţii ieşite din comun, specialiştii instituţiei roagă să fie contactați la linia fierbinte 022 211 311.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)