ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie a costumului naţional leton a fost vernisată la Muzeul Naţional de Artă

12:08 | 13.09.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/. O expoziţie a costumului popular leton a fost vernisată ieri la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Expoziţia este dedicată aniversării a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Letonia, și consemnării celor 100 de ani de la formarea Republicii Letonia, informează MOLDPRES.

În mesajul său de salut, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, și-a exprimat recunoștința față de Letonia care, alături de Lituania și Estonia, a fost printre primele țări ce au susținut independența Republicii Moldova.  

Potrivit Serviciului de presă al ministerului, oficialul l-a felicitat pe ambasadorul Letoniei în Republica Moldova, E.S. Atis Lots, pentru inițiativa de a marca relațiile diplomatice bilaterale dintre aceste două țări prin inaugurarea unei expoziții a costumului național leton. “Un costum național nu înseamnă pur și simplu o haină. Acesta reprezintă universul interior al unei națiuni și spiritualitatea unui popor încifrată în ornamentele utilizate”, a remarcat Monica Babuc. Ministrul a afirmat că relațiile bilaterale sunt într-o continuă dezvoltare, exprimându-și încrederea că R. Moldova se va regăsi alături de Letonia în marea familie europeană.

Evenimentul este organizat de Ambasada Letoniei în Republica Moldova, în colaborare cu Centrul Costumului Național „Sena klēts” și Muzeul Național de Artă al Moldovei. Expoziția cuprinde 10 costume din cele cinci regiuni ale Letoniei - Vidzeme, Latgale, Augšzeme sau Selia, Zemgale și Kurzeme, reprezentând diverse tradiții de a purta costumul popular și îmbinare a pieselor specifice fiecărui costum.

Costumul național este una dintre cele mai remarcabile moșteniri culturale din Letonia. Acesta reprezintă nu doar simple piese vestimentare, de o frumuseţe şi măiestrie deosebite, dar şi un sentiment de apartenenţă la poporul leton. Centrul “Sena klēts” a creat o colecție de  peste 70 de costume populare, din diferite regiuni ale Letoniei.

Expoziția va fi deschisă pentru public până la 12 octombrie.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17006968

img17006968

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!