ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste două mii de copii din Bălţi nu au locuri în grădiniţe

12:21 | 13.09.2017 Categorie: Regionale

Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/. Aproximativ 25% din copiii cu vârstă preşcolară din Bălţi sunt pe listele de aşteptare pentru a fi înscrişi la grădiniţe, în timp ce spaţiile şcolare sunt acoperite în proporţie de 60% sau chiar şi mai puţin de jumătate. Despre aceasta a declarat la începutul noului an de studii, Tatiana Dubiţchi, şeful Direcţiei municipale pentru educaţie, tineret şi sport din Bălţi, transmite MOLDPRES.

“În anul de învăţământ 2016-2017 grădiniţele din Bălţi au fost frecventate de 6839 copii, ceea ce este puţin, ţinând cont de faptul că în municipiu avem înregistraţi 9159 de copii de vârstă preşcolară. Astfel, în prezent avem peste două mii de copii de 2-3 ani care aşteaptă să fie înscrişi la grădiniţă”, a afirmat funcţionara, citată de esp.md.

Potrivit Tatianei Dubiţchi, situaţia ar putea fi redresată într-o anumită măsură odată cu finalizarea reparaţiei capitale a unei grădiniţe din oraş, pentru care de la începutul anului 2015 din bugetul local a fost alocată suma de 4,5 mln de lei. Ar mai putea fi identificate încă nişte rezerve, însă chiar şi aşa este vorba doar de câteva sute de locuri.

Autorităţile locale admit că o soluţie ar putea fi deschiderea instituţiilor preşcolare private, precum şi adaptarea pentru grădiniţe a spaţiilor nefolosite din unele şcoli din municipiu. În acest an, din lipsă de elevi nu au fost deschise clasele I în două gimnazii din localitate, iar un liceu nu are clasa a X-a. Or, conducerea Direcţiei de învăţământ din Bălţi consideră că locurile rămase libere trebuie să fie folosite eficient.

În prezent în municipiul Bălţi activează 35 de grădiniţe, două şcoli primare, 11 gimnazii şi 13 licee.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)